H Ημέρα της Γυναίκας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

5 Μαρτίου 2016

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Γενική Γραμματεία Ισότητας, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, διοργανώνουν το Σάββατο 5 Μαρτίου εκδήλωση, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου).

Εικ.1 (1)

Αττική ερυθρόμορφη υδρία (αρ.κατ. ΕΑΜ 1260). Η ποιήτρια Σαπφώ, καθισμένη, διαβάζει από τον κύλινδρο (βιβλίον) κάποιο ποίημά της, στις τρεις φίλες-μαθήτριες που την πλαισιώνουν. Από τη Βάρη, της Ομάδας του Πολυγνώτου (440-430 π.Χ.)

Η εκδήλωση ξεκινά στις 11.00 π.μ., με περιηγήσεις στις Συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και με θεματικό άξονα τη θέση της Γυναίκας στην Αρχαιότητα. Τις περιηγήσεις προσφέρουν οι αρχαιολόγοι του Μουσείου.

Εικ.2 (3)

Λεπτομέρεια της υδρίας (αρ.κατ. ΕΑΜ 1260)

Στις 12.00 μ. ακολουθούν χαιρετισμοί και ομιλίες από τους συνδιοργανωτές φορείς, και κατόπιν συναυλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλο «Η γυναίκα στην Όπερα μέσα από τις ηρωίδες του Σαίξπηρ». Η συναυλία θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Βωμού στις 12.00 και θα περιλαμβάνει αποσπάσματα από τα έργα Ιούλιος Καίσαρας στην Αίγυπτο, Ρωμαίος και Ιουλιέττα, Μάκβεθ, Φάλσταφ, Οθέλλος, Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ των Χαίντελ, Γκουνό, Βέρντι και Σοστακόβιτς. Ερμηνεύουν οι υψίφωνοι Φύλλη Γεωργιάδου, Μαρία Γουρνιά και Έφη Δημητρέλου. Στο πιάνο συνοδεύει ο Φρίξος Μόρτζος.

Οι περιηγήσεις θα επαναληφθούν την Τρίτη 8 Μαρτίου και ώρα 12.30μ.μ.

Κατερίνα Χουζούρη