‘’Κύριε των Δυνάμεων…’’: Σαρακοστιανή εκδήλωση στον Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου Βελβεντού

19 Απριλίου 2016

DSCN9661 10x15Σαρακοστιανή εκδήλωση με θέμα: ‘’Κύριε των Δυνάμεων…’’ πραγματοποιήθηκε (18-4-2016, μνήμη της οσίας Αθανασίας της εξ Αιγίνης) στον ιερό ναό του αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού.

Η εκδήλωση είχε αφετηρία τα απλά μαθήματα εκκλησιαστικής μουσικής, ανάλυσης και ερμηνείας των ύμνων που παραδίδονται στο αρχονταρίκι του ι. ναού, ανάμεσα στους οποίους και τα μελωδικά Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής (με την 17μελή γυναικεία χορωδία του ναού) και τον αγαπημένο ύμνο σε μικρούς και μεγάλους μαθητές των σχολείων μας ‘’Κύριε των Δυνάμεων μεθ’ ημών γενού’’.  

DSCN9653 10x15

Εντασσόμενη στο κλίμα της Σαρακοστής η εκδήλωση ‘’Κύριε των Δυνάμεων’’ (αφού ο ύμνος αυτός του Μεγάλου Αποδείπνου που ψάλλεται σ’ αυτή την περίοδο είναι μέρος και απηχεί θαυμάσια το κλίμα της Σαρακοστής) περιείχε δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος ο 17 μελής χορός των γυναικών έψαλε καλλίφωνα ολόκληρο τον ύμνο τρεις φορές με τους στίχους που προτάσσονται σ’ αυτόν λ.χ. : Αινείτε αυτόν εν τυμπάνω και χορώ, αινείται αυτόν εν χορδαίς και οργάνω… κλπ.

Στο δεύτερο μέρος έγινε ανάλυση και ερμηνεία του ύμνου από τον π. Κωνσταντίνο. Ακολούθησε συζήτηση (σε μία προσπάθεια μεταφοράς του ύμνου στα σημερινά κοινωνικά δρώμενα και για την απήχηση του νοήματος σ’ αυτά) και δόθηκαν απαντήσεις στις υποβαλλόμενες ερωτήσεις.  

DSCN9659 10x15

Ο σύντομος αυτός υπέροχος ύμνος έχει ως εξής: ‘’Κύριε των Δυνάμεων, μεθ’ ημών γενού, άλλον γαρ εκτός σου βοηθόν εν θλίψεσιν ουκ έχομεν. Κύριε των Δυνάμεων, ελέησον ημάς.

Το ‘’Κύριε των Δυνάμεων…’’ αποτελούσε μέρος των μαθημάτων διδασκαλίας στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου ως μελωδία και ως περιεχόμενο, ερμηνεία-νόημα. Οι μαθητές τον θυμούνται. Πολλοί από αυτούς έρχονται κατά καιρούς και μου τον λένε με συγκίνηση. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενό του πρέπει να είναι το σημείο αναφοράς όλων των κοινωνιών. Χαίρονται και τη μελωδία του.

Σημειωτέον ότι ο ύμνος ‘’Κύριε των Δυνάμεων’’ έχει γίνει θέμα μουσικό από το συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη με ερμηνεύτρια την Ελένη Βιτάλη.