Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων στο Ηράκλειο Αττικής

9 Μαΐου 2016

Ο Σύλλογος Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής «Ο Μέγας Αλέξανδρος»,  πραγματοποιεί μέχρι τις 13 Μαΐου, στο Πολιτιστικό Πολυκέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», (Κουντουριώτου 18,Α Ηράκλειο),
Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων.  Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και αποτελεί μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Ρουμελιωτών Ηρακλείου «Ο Καραϊσκάκης» στην οποία συμμετέχουν και άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης.

Ekthesi-Istorikon-Keimilion

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής «Ο Μέγας Αλέξανδρος»,  Γιάννης Μήτσιος αναφερόμενος στην Έκθεση, δήλωσε στην Πεμπτουσία ότι η έκθεση αυτή παρουσιάζει «ελληνικές φορεσιές που έχουν ιδιαίτερη αξία γιατί έχουν φορεθεί», αλλά και «αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κοσμήματα, όπλα, κειμήλια, γκραβούρες, χάρτες, παλαίτυπα 1493-1823, κ.λ.π».

Μεταξύ των στόχων του Συλλόγου είναι :

H ηθική, κοινωνική, μορφωτική και πνευματική ανάπτυξη των μελών, μέσα από τη διοργάνωση ποικίλων αθλητικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, επιστημονικών διαλέξεων, εκδρομών, συνεστιάσεων, προκήρυξη διαγωνισμών κ.α.
H διατήρηση και ενίσχυση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς, μέσω της αναβίωσης, διάσωσης, διαιώνισης και διατήρησης των ηθών, παραδόσεων και εθίμων του τόπου καταγωγής.
H ανάπτυξη  πνεύματος αγάπης και αλληλεγγύης, με μέριμνα για στήριξη, ενίσχυση και περίθαλψη αναξιοπαθούντων, άπορων μελών. H προώθηση δημοκρατικών αρχών και αξιών, της ειρήνης, της ανάπτυξης και συναδέλφωσης όλων των ανθρώπων και λαών, του σεβασμού στο διαφορετικό και
τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την Τετάρτη 11 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Πολυκέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση για τα μέλη του Συλλόγου, από τον Δωρητή και Ιδρυτή του Εθνολογικού–Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού, Ηλία Δαραδήμο, ενώ η Ελένη Φιλιππίδου υπ. Διδάκτωρ Λαογραφίας – Ανθρωπολογίας του Χορού του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα μιλήσει για την Μουσικοχορευτική Παράδοση της Μακεδονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μουσική παράδοση της Μακεδονίας χαρακτηρίζεται από ποικιλία μουσικών μέτρων, επτάσημα, εντεκάσημα, δεκαεξάσημα κ.ά. και χορευτικού ρεπερτορίου.  Στην κεντρική και δυτική Μακεδονία και στους ορεινούς όγκους, συναντάμε χορούς στα δύο, στα τρία, τσάμικους, βλάχικους κ.λ.π.  Στον κάμπο συναντάμε αστικούς χορούς, καλαματιανούς, καρσιλαμάδες, αλλά και χορούς της Φλώρινας, της Νάουσας, της Γουμένισσας κ.λ.π.  Στην Ανατολική Μακεδονία ξεχωρίζουν οι σαρακατσάνικοι καρσιλαμάδες, οι κυκλικοί χοροί, οι χοροί της Δράμας κ.λ.π.

Κατερίνα Χουζούρη