Προσβάσιμη σελίδα

Ο βυζαντινός Ι. Σακελλαρίδης: Ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο

sakkelaridis2

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο, μία ανέκδοτη και άγνωστη ως τώρα ηχογράφηση του ίδιου του Σακελλαρίδη να ψάλλει τον αναστάσιμο ύμνο «Δεύτε λάβετε φως». Πρόκειται για μια πρωτότυπη ηχογράφηση, όπως διασώθηκε σε κασέτα στο αρχείο της Κικής Καψάσκη, και το ίδιο αρχείο επεξεργασμένο, ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν ο θόρυβος. Την επεξεργασία έκανε ο καθηγητής μουσικής και πρωτοψάλτης κ. Χαράλαμπος Συμεωνίδης.

Η ηχογράφηση είναι αχρονολόγητη, συγκρινόμενη όμως με τις ηχογραφήσεις δημοτικών τραγουδιών που έχουμε απ’ το Σακελλαρίδη μπορούμε να την εντάξουμε περίπου στην ίδια χρονική περίοδο, μάλλον στα τέλη δεκαετίας του ’20 – αρχές ’30, όταν δηλαδή ο Σακελλαρίδης ήταν ηλικιωμένος.

Η ευστροφία της φωνής, η υψηλή «βάση» του μέλους, η καθαρότατη άρθρωση με έμφαση στις φορτισμένες λέξεις (π.χ. φως) είναι εμφανέστατα παρ’ όλη την κακή ποιότητα της ηχογράφησης. Πρέπει, όμως, να προσθέσουμε και την παραδοσιακή τοποθέτηση της φωνής αλλά και τις αναλύσεις του ερμηνευτή, ώστε όλα αυτά μαζί να μας δώσουν, ακουστικά πλέον, την εικόνα που μας σώζεται από περιγραφές της εποχής αλλά και μεταγενέστερες για τον Σακελλαρίδη ως άφθαστο εκτελεστή, περιγραφές μάλιστα που προέρχονται όχι μόνο από μαθητές και θαυμαστές του αλλά και από παραδοσιακούς ψάλτες, «αντιπάλους» του κατά κάποιο τρόπο στο τότε «μουσικό ζήτημα».

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Δοξολογία Ιακώβου Πρωτοψάλτου ήχ. α΄ τετράφωνος (Χορός Αγιορειτών)
Ύμνοι της Κυριακής του Τυφλού (Οι Καλοφωνάρηδες)
Δοξολογία Γ. Βιολάκη, ήχ. πλ α' πεντάφωνος (Σύλλογος Μουσικοφίλων Κων/πόλεως)
Καταβασίες Αναλήψεως «Τω Σωτήρι Θεώ»,-Μητρ. Νικόδημος Βαλληνδράς (1915-†2008)
«Ήθος μουσικών τρόπων και ποιητικό κείμενο στην μουσική των Ελλήνων του Πόντου»