Προτάσεις κριτικού λόγου

17 Μαΐου 2016

protaseis-kritikou-logou_UPΔοκίμια και «διδακτικές» προτάσεις – Κριτική για Θέατρο, Κινηματογράφο, Βιβλίο: Το βιβλίο Προτάσεις κριτικού λόγου περιλαμβάνει μία σειρά από δοκίμια κριτικού προβληματισμού και αποτελεί προϊόν της εκπαιδευτικής εμπειρίας και της παιδαγωγικής ευαισθησίας της γράφουσας. Ειδικότερα, επεξεργάζεται δοκίμια θεωρητικού και επιστημονικού περιεχομένου, αλλά περιέχει και κείμενα που παρήχθησαν κατά τη διαδικασία κριτικογραφίας για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το βιβλίο.

Ο αναγνώστης στο Αʹ μέρος του βιβλίου θα μελετήσει δοκίμια παιδαγωγικού και φιλοσοφικού χαρακτήρα, ενώ στο Βʹ μέρος θα γνωρίσει ορισμένες «διδακτικές» προτάσεις, που στην ουσία αποτελούν «εναλλακτικές» προσεγγίσεις κάποιων λογοτεχνικών κειμένων, οι οποίες αξιοποιούν τη διαθεματικότητα και γενικά προωθούν την κριτική ερμηνευτική σκέψη σε πολύπλευρες, κατά το δυνατόν, θεωρήσεις. Τέλος, στο Γʹ μέρος θα έρθει σε επαφή με μία κριτική ματιά πάνω σε θεατρικά έργα της παγκόσμιας η της εγχώριας δραματουργίας, σε κινηματογραφικές ταινίες που προκάλεσαν αίσθηση και σε βιβλία σύγχρονου προβληματισμού, με θέματα που παραμένουν διαχρονικά, όπως είναι ο πόλεμος και η ειρήνη, η ελευθερία της σκέψης, η πολιτική, ο θάνατος κ.λπ.


Η Έλενα Χατζόγλου είναι διδάκτωρ φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα ανήκει ο επιστημονικός χώρος της βυζαντινής και μεταβυζαντινής φιλολογίας, καθώς και η παλαιογραφία και κριτική έκδοση κειμένων. Ασχολείται επίσης με την αρθρογραφία στον Τύπο και την κριτικογραφία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το βιβλίο.