Δημήτρης Μεσσίνης: «Το πρόσωπο είναι η ψυχή σου»

23 Ιουνίου 2016

«Το πρόσωπο είναι η ψυχή σου», λέει ο διάσημος Έλληνας φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μεσσίνης. Στην έκθεσή του με τίτλο «ΠρόΣΩΠΑ»    θα παρουσιάσει  μία επιλογή έργων του που χρονολογούνται από το 1991 μέχρι σήμερα, τα οποία καθρεφτίζουν την καριέρα του στη διεθνή φωτοειδησεογραφία.

telloglio1

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση του πολυβραβευμένου Έλληνα φωτοειδησεογράφου, ο οποίος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών έχει εργαστεί για διεθνή μέσα ενημέρωσης και έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των πολέμων και συγκρούσεων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Η έκθεση περιλαμβάνει την ψηφιακή παρουσίαση 85 φωτογραφικών έργων, σε ασπρόμαυρη εμφάνιση σε  δέκα οθόνες υψηλότατης ευκρίνειας, διαστάσεων ενός μέτρου Χ 60 εκατοστά η καθεμιά.  Στις οθόνες θα γίνεται συνεχής, αργή εναλλαγή των θεμάτων.

Είναι μια επιλογή φωτογραφιών που  απεικονίζει ανθρώπινα πρόσωπα σε πολύ έντονες καταστάσεις, μέσα από το οδοιπορικό της ζωής του Δημήτρη Μεσσίνη σε πολλές χώρες του κόσμου, σε καταστάσεις κρίσης και πολέμου ή σε σπάνιες ιστορικές στιγμές, αφ΄ ότου  ξεκίνησε η διεθνής   καριέρα του το 1991.

Όσον αφορά τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, έχει καλύψει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, της Ατλάντα και στην Αθήνα, καθώς και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Albertville. Έχει επίσης καλύψει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ, Γαλλία, Ιαπωνία – Κορέα και τη Γερμανία.

Το 1996, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στην Αγγλία, ήταν συντονιστής στην ομάδα φωτογραφίας του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου (EPA) και το 2000 κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στην Ολλανδία και Βέλγιο ήταν υπεύθυνος για όλη την ομάδα φωτογράφων για το Associated Press. Το διάστημα 2004 –  2006 διετέλεσε Senior Photo Editor του AP για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική με έδρα το Λονδίνο.

Σε αρκετές διεθνείς αποστολές, όπως το βοσνιακό πόλεμο, τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, την κρίση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, υπήρξε και συντονιστής των φωτογραφικών ομάδων.

Μετά τη Θεσσαλονίκη η έκθεση θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα για να κλείσει την πορεία της στην Αθήνα.

Διάρκεια έκθεσης: 16 Σεπτεμβρίου – 30 Οκτωβρίου 2016

Παράλληλα, συνεχίζεται και τους θερινούς μήνες το πρόγραμμα δράσεων «Το Τελλόγλειο των νέων». Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το εργαστήριο Youthnest, μια δράση συμμετοχικού σχεδιασμού από νέους για νέους και συνεχίστηκε με συναυλίες από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και το διήμερο κρητικής μουσικής με τον Ross Daly στο πλαίσιο της έκθεσης   μουσικών οργάνων και γλυπτών του Λεωνίδα Σπανού και  της Όλγας Σπανού. Κι ακόμη συνεχίζονται δράσεις όπως το Summer Camp και εκθέσεις νέων δημιουργών, ενώ στις 30 Ιουνίου θα γίνει το opening του ανανεωμένου καφέ TELO.