Ευχή επί καθιερώσει προσκυνηταρίου-εικονοστασίου

7 Ιουνίου 2016

Δέσποτα πανάγιε, η απαράλλακτος εικών του Πατρός, ο την ρυπωθείσαν εικόνα εις το αρχαίον αύθις αναμορφώσας και τω θείω σου κάλλει συγκαταμίξας, η ελπίς πάντων των περάτων της γης, επάκουσον ημών δεόμενων σου εν τη ώρα ταύτη, επί τη καθιερώσει τούδε του ιερού προσκυνηταρίου, ο έστησεν ώδε η ευλαβής φιλοτιμία και θεοσέβεια των δούλων σου, εις μαρτυρίαν της αληθούς ημών πίστεως και δοξολογίαν του παναγίου ονόματος σου, εις έκφρασιν δε ευγνωμοσύνης άμα και ευχαριστίας επί τη παντοειδεί διασώσει από των απειλούντων ημάς ποικίλων κινδύνων και δεινών.

γηδξ12

Πρόσδεξαι την θεάρεστον ταύτην προσφοράν της υπερτίμου κοσμήσεως της σεπτής εικόνος του Αγίου (δείνος), ότι αύτη επί το πρωτότυπον διαβαίνει και πόλιν και χώραν κατακοσμεί και των διερχομένων το θρησκευτικόν συναίσθημα διεγείρει.

Γενού συνοδίτης τοις πορευομένοις εν ταίς οδοίς αυτών και ποίησον την παρούσαν στήλην της ευσεβείας ημών, προς την λογικήν λατρείαν και προσκύνησιν καθοδηγείν και προς σε, τον κατοικούντα εν τω ουρανώ, τον νούν και την καρδίαν ανάγειν. Έν γάρ ναοίς και προσκυνηταρίοις και εικονίσμασιν καταγλαΐζεται η Εκκλησία σου και δοξάζεται η Ορθοδοξία και φαιδρύνεται η Οικουμένη, συναγάλλεται δε μετά του δήμου των Αγίων Αγγέλων ο των πιστών σου χορός.

Σύ γάρ εί ο των οδοιπορούντων ισχυρός συνέκδημος και των κινδυνευόντων αντιλήπτωρ και βοηθός, ο Σωτήρ ημών, και σοί την δόξαν και ευχαριστίαν και προσκύνησιν αναπέμπομεν, συν τώ Πατρί και τώ Αγίω Πνεύματι, νύν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

 

(†) Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Τιμοθέου (Ματθαιάκη),

Εγκόλπιον Ευχολόγιον, εκδ. Ι. Μ. Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας

 

 

Πηγή: «Ημερολόγιον 2016», Ιερά Μητρόπολις Λευκάδος και Ιθάκης.