«Κύπριος Χαρακτήρ»

2 Ιουλίου 2016

Ο ιστότοπος «Κύπριος Χαρακτήρ», του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, προσφέρει τη δυνατότητα της αναζήτησης πληροφοριών σχετικών με το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου «Τα αργυρά νομίσματα των βασιλέων της Κύπρου: νομισματική και ιστορία της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου (6ος-4ος αι. π.Χ.) (SilCoinCy)». Την Επιστημονική εποπτεία έχει η Ευαγγελινή Μάρκου, Ερευνήτρια Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών.

Nomisma Kypriako

Σαλαμίνα, Βασιλέας Νικόδαμος (περί το 450 π.Χ.), Άργυρος, 1/3 σίγλου, 3.24 γρ. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (Bibliothèque nationale de France, Département des Monnaies, médailles et antiques), gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b8534951s

Στην ιστοσελίδα http://kyprioscharacter.eie.gr, μπορεί κανείς να αναζητήσει πληροφορίες σχετικές με τα αρχαία νομίσματα των κυπριακών πόλεων-βασιλείων, να διαβάσει επιστημονικά άρθρα που συντάχθηκαν ειδικά για τον ιστότοπο από εξειδικευμένους ερευνητές, να εντοπίσει σχετική νομισματική βιβλιογραφία και να ενημερωθεί για εκδηλώσεις. Να μάθει οτιδήποτε αφορά την αρχαία κυπριακή νομισματική ιστορία και αρχαιολογία.

Το ερευνητικό έργο «Τα αργυρά νομίσματα των βασιλέων της Κύπρου: νομισματική και ιστορία της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου (6ος-4ος αι. π.Χ.) (SilCoinCy)», υλοποιείται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, τομέας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας και στο διάστημα Ιανουάριος 2014-Οκτώβριος 2015, χρηματοδοτήθηκε από τη δράση «Αριστεία ΙΙ». Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του 4ου Στρατηγικού Στόχου, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2007-2013, με τίτλο «Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας» και συγχρηματοδοτείται από ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

nomismata

Κύπρος, Ιδάλιο, Αβέβαιος βασιλέας Ιδαλίου. Αρ. Ευρ. SilCoinCy (A1224) Βερολίνο, Munzkabinett, Staatliche Museen zu Berlin

Η βάση δεδομένων θα εμπλουτιστεί με υλικό φωτογραφικό και ερευνητικό για 800 νομίσματα, ενώ σύντομα θα αναρτηθούν και τα επιστημονικά άρθρα που υπολείπονται  για τη νομισματική ιστορία της αρχαίας Κύπρου.

Στην ιστοσελίδα http://kyprioscharacter.eie.gr, διαβάζουμε ότι «η φράση «κύπριος χαρακτήρ», χρησιμοποιείται στη σύγχρονη έρευνα για να δηλώσει τη μοναδικότητα της Κύπρου ενώ το σύμβολο του λογότυπου αποτελεί μια εξαιρετικά πρωτότυπη σύνθεση.

Πρόκειται για το συνδυασμό ενός συμβόλου: του ankh, ♀, αιγυπτιακού συμβόλου της ζωής και ενός κυπριακού συλλαβογράμματος: του (pa), αρχικού της λέξης (pa-si-le-wo-se), δηλαδή «βασιλέως» στην κυπροσυλλαβική γραφή, την τοπική γραφή της Κύπρου.

Η σύνθεση του λογότυπου του ιστότοπου, δεν αποτελεί σύγχρονη γραφιστική πρωτοτυπία: το επινόησαν, το χάραξαν και το απεικόνισαν στα νομίσματά τους οι διάδοχοι του Ευέλθοντα της Σαλαμίνας, πριν τα μέσα του 5ου αι. π.Χ. μετατρέποντας σε εικονογραφικό τύπο δυο σύμβολα: ένα εικονιστικό σύμβολο ♀ (δηλαδή το ankh) και ένα λεκτικό (δηλαδή το συλλαβόγραμμα σε κυπροσυλλαβική γραφή pa) τα οποία παραπέμπουν στη βασιλική εξουσία και στη μοναδική ιδιότητα των βασιλέων να εκδίδουν νόμισμα».

Κατερίνα Χουζούρη