«Η περίπτωση Καποδίστρια»

8 Αυγούστου 2016

«Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ένας άγιος της πολιτικής.  Το μεγάλο ανορθωτικό του έργο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά κυρίως το μοναδικό του ήθος και η ανιδιοτέλεια φώτισαν το ελληνικό κράτος στα πρώτα του βήματα». [1]

papadaki gefso

Γεύσω Παπαδάκη

batinakis timos

Μηνάς Καμπιτάκης

Το Σάββατο 6 Αυγούστου εγκαινιάστηκε στην Αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Ναυπλίου, στο Βουλευτικό, η ομαδική εικαστική έκθεση «Η περίπτωση Καποδίστρια», σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος του Fistiki Fest 2015, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας και αποτελεί ένα μικρό αφιέρωμα στο έργο, τους τόπους, τα γεγονότα και τις συναντήσεις στη ζωή του σπουδαίου Έλληνα πολιτικού Ιωάννη Καποδίστρια.

aposporis nektarios

Νεκτάριος Αποσπόρης

hatzi athina

Αθηνά Χατζή

Στη δεύτερη αυτή παρουσίασή της, φιλοξενείται στο ιστορικό κτήριο του Βουλευτικού, σε διοργάνωση του Δήμου Ναυπλιέων και του Ναυπλιακού Ιδρύματος Ιωάννης Καποδίστριας, έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.  Στη συνέχεια, η έκθεση θα μεταφερθεί τον Οκτώβριο στην Αθήνα, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

habidis pavlos (1)

Πάβλος Χαμπίδης

perros vassilis

Βασίλης Πέρρος

Στην εικαστική περιήγηση στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, συμμετέχουν διακεκριμένοι αλλά και νέοι εικαστικοί, ζωγράφοι και γλύπτες. Μέσα από την έκθεση αναδεικνύονται, εκτός από το πορτραίτο του ίδιου του Καποδίστρια, άνθρωποι που συνάντησε, τόποι που διέσχισε, καθώς και τα κτίρια που σφραγίστηκαν από την προσωπικότητά του, με έμφαση την Αίγινα, αλλά και το Ναύπλιο και την Κέρκυρα, (τόποι όπου υπάρχουν πολλά κτίρια που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν εξαιτίας του, αλλά αυτή τη στιγμή καταρρέουν γιατί συνεχίζουμε να μη θυμόμαστε την ιστορία του τόπου μας). Στο προσεχές διάστημα, η έκθεση θα μεταφερθεί με επιπλέον συμμετοχές καλλιτεχνών στην Αθήνα και το Ναύπλιο.

staveris antonis

Αντώνης Στάβερης

tsempeli katerina

Κατερίνα Τσεμπελή

Συμμετέχουν:

Όλγα Αλεξοπούλου, Κώστας Ανανίδας, Νεκτάριος Αποσπόρης, Άννα Αχιλλέως, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Ανδρέας Γεωργιάδης, Γιάννης Δέδες, Δικαία Δεσποτάκη, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Βούλα Καραμπατζάκη,  Εύα Κουτσούκου, Δημήτρης Κρέτσης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Μαδένης, Νεκτάριος Μαμάης, Παναγιώτης Μαρίνης, Αλίνα Μάτσα, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Παναγιώτης Πασάντας, Βασίλης Πέρρος, Μιλτιάδης Πεταλάς, Στέλιος Πετρουλάκης, Βασιλική Σαγκιώτη, Γιώργος Σαλταφέρος, Δημήτρης Σαρασίτης, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Αντώνης Στάβερης, Μαρίνα Στελλάτου, Γιώργος Ταξίδης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Κατερίνα Τσεμπελή, Πάβλος Χαμπίδης και Αθηνά Χατζή.

Παρουσιάζεται επίσης η προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια από τον Γιάννη Παππά, μια ευγενική παραχώρηση του Αλέκου Παππά, από το Μουσείο Γιάννη Παππά (παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη).

matsa alina

Αλίνα Μάτσα

kampitakis minas (1)

Μηνάς Καμπιτάκης

«Πώς να τον κρίνουμε σήμερα; Κατ’ αρχάς, δεν θα ήταν καθόλου άστοχο να ξεκινούσαμε λέγοντας ότι είναι ο πιο μεγάλος Νεοέλληνας.  Είναι ο πατέρας του έθνους, γιατί από έθνος προσπάθησε να φτιάξει κράτος και από κράτος και πάλι έθνος, μόνο πιο λαμπρό και αποκαταστημένο….

achilleos anna

Άννα Αχιλλέως

iliopoulou irini

Ειρήνη Ηλιοπούλου

Πόσους ακόμη είχαμε στην ιστορία μας, που ασχολήθηκαν όπως αυτός με τη μόρφωση των παιδιών;  Πόσους στην ιστορία μας είχαμε που προστάτευσαν όσο αυτός τους αδυνάτους, τους φτωχούς και τους απλούς ανθρώπους, ενάντια στην κοινωνική επιβουλή των αρχόντων τους;  Πόσους είχαμε ικανούς και άξιους, να διαχειρίζονται τα θέματα της Ευρώπης με τέτοια καταπληκτική δεξιότητα και ευφυΐα; Πόσους τέλος άρχοντες είχαμε, που να προσφέρουν χωρίς δισταγμό τα υπάρχοντά τους για την πατρίδα και να μην πειράζουν ούτε γρόσι απ’ όσα προορίζονταν για το κοινό συμφέρον;»[2]

Κατερίνα Χουζούρη

[1]   Βερέμη Θάνου, 2014, (προλογικό σημείωμα) στο «Ο Ιωάννης πίσω από τον Καποδίστρια», εκδ. Η Καθημερινή, Αθήνα, σελ. 12

[2] Πασπαλιάρη Παναγιώτη, 2014, «Ο Ιωάννης πίσω από τον Καποδίστρια», εκδ. Η Καθημερινή, Αθήνα, σελ. 145-146.