Άγ. Μάξιμος ο Γραικός, ο λόγιος και φωτιστής των Ορθοδόξων

23 Σεπτεμβρίου 2016

Πρόλογος του Σεβασμιωτάτου πρώην Μητροπολίτου Άρτης για τον Β’ Τόμο των απάντων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού

Η πορεία του ανθρώπου του Θεού, του πιστού και συνειδητού Χριστιανού, Κληρικού, Μοναχού η λαϊκού είναι δύσκολη, αγωνιστική, μαρτυρική. «Οι θέλοντες ευσεβώς ζειν εν Χριστώ διωχθήσονται» (Β Τιμ. γ 12). Σαφής και η διαβεβαίωση του Κυρίου: «Και έσεσθε μισούμενοι υπό πάντων δια το όνομά μου» (Ματθ.ι 22).
Ο δι᾽ ημάς σαρκωθείς Κύριος και Λυτρωτής μας Ιησούς Χριστός, ταπεινώθηκε, δέχθηκε ύβρεις, συκοφαντίες και εξευτελισμούς, οδηγήθηκε στον ατιμωτικό σταυρικό θάνατο. Από τους Αρχιερείς της Ιουδαϊκής θρησκείας, τους πολιτικούς Άρχοντες και τη συμμετοχή του λαού, τον οποίον αυτοί κρατούσαν στην πλάνη, στο ψεύδος, στο γράμμα του Νόμου, στο φόβο και στην καταπίεση.
Η πορεία του Λυτρωτού μας Ιησού Χριστού προσδιορίζει και την πορεία της Εκκλησίας μας, καθότι Εκκλησία είναι ο ίδιος ο Χριστός «παρατεινόμενος εις τους αιώνας», αλλά και τη δική μας προσωπική πορεία και ζωή, ως μελών της Εκκλησίας.
Αυτό μαρτυρεί και επιβεβαιώνει και η ζωή του Αγίου Μαξίμου του Γραικού.

max-graikos-smallΟ Άγιος Μάξιμος γεννήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, στη Βυζαντινή πόλη της Άρτας, στην πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Εδώ έμαθε τα πρώτα γράμματα. Συνέχισε τις σπουδές του στη Δύση. Εμόνασε και ασκήθηκε στο Άγιο Όρος. Έδρασε ιεραποστολικά στη Ρωσία.
Η προσφορά του στο δύσκολο έργο της σωστής μεταφράσεως και αποκαταστάσεως των λειτουργικών κειμένων υπήρξε μεγάλη. Αξιόλογοι επίσης οι αγώνες του εναντίον της τυπολατρείας, της Αστρολογίας, του Αποκρυφισμού, του Παγανισμού και άλλων κακοδοξιών. Σκληρός και ο έλεγχός του εναντίον των ετεροθρήσκων και ετεροδόξων, των ιουδαϊζόντων, του ισλαμισμού, του παπισμού, της μοναστικής κτημοσύνης.
Στην αρχή απολάμβανε την μεγάλη εκτίμηση και αγάπη του Ηγεμόνος και του Πατριάρχου. Σύντομα όμως έπεσε στη δυσμένειά τους, γιατί η αυθεντική ορθόδοξη μαρτυρία και ομολογία του προκάλεσαν την αντιπάθεια και τον πόλεμο του Ηγεμόνος και του Πατριάρχου. Συκοφαντήθηκε ως εχθρός της Ρωσίας και ως αιρετικός. Διώχθηκε σκληρά. Υπέμεινε είκοσι τέσσερα χρόνια φυλακής και απομόνωσης.
Οι είκοσι επτά λόγοι, που περιλαμβάνονται στον παρόντα δεύτερο τόμο, από το τετράτομο έργο του, είναι δογματικοί. Με μεγάλη σαφήνεια και ειλικρίνεια απολογείται, ομολογεί και αποδεικνύει την ορθότητα της πίστεώς του. Με ταπείνωση δε επιζητεί την επιείκεια και συγχώρηση όλων, δια τυχόν σφάλματα, τα οποία δεν έγιναν εκ προθέσεως η πεποιθήσεως, αλλά από ελλειπή γνώση της Ρωσικής γλώσσης.
Οι λόγοι του είναι εξόχως σημαντικοί, διδακτικοί και εποικοδομητικοί. Μαρτυρούν δε, κατά τον πλέον σαφή τρόπο, το ορθόδοξο φρόνημα του Αγίου Μαξίμου, όπως αυτό διαμορφώνεται και εκφράζεται μέσα από την ευρυμάθειά του, την αγιογραφική και αγιοπατερική κατάρτισή του και την οσιακή και ασκητική του ζωή.
Ευγνώμονες ευχαριστίες οφείλω στον αγαπητό καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ.Εφραίμ, ο οποίος ανέλαβε το δύσκολο έργο της μεταφράσεως στην Ελληνική γλώσσα, των τεσσάρων τόμων των έργων του Αγίου Μαξίμου.
Ιδιαιτέρως χαίρομαι για την έκδοση του δευτέρου τόμου, ο οποίος ετέθη ήδη εις κυκλοφορίαν, προς οικοδομήν και καταρτισμόν των πιστών.
Εύχομαι ο Άγιος Μάξιμος να ευλογεί και να φωτίζει όλους μας, να μας στηρίζει με την διδασκαλία του και να μας εμπνέει με την ορθόδοξη μαρτυρία και ομολογία της αγίας, οσίας και αγωνιστικής του ζωής, ώστε και εμείς να βαδίζουμε με συνέπεια την σταυροαναστάσιμη πορεία του Κυρίου και Λυτρωτού μας Ιησού Χριστού.

Ο Μητροπολίτης Άρτης
Ιγνάτιος Δ΄

Σχετικά άρθρα Άγιος Μάξιμος ο Γραικός
Άγιος Μάξιμος ο Γραικός 21 Ιανουαρίου 2023 Ο Άγιος Μάξιμος, σπουδαία προσωπικότητα του 16ου αιώνα, έμεινε στην ιστορία με την προσωνυμία «Γραικός», δηλαδή «Έλληνας». Είναι ο Έλληνας φωτιστής των Ρώσσων που ανακηρύχθηκε άγιος τόσο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και από το Πατριαρχείο Μόσχας το 1988. Ήδη, όμως, από τα μέσα του 16ου αιώνα είχαν αρχίσει να συντάσσονται βίοι του Οσίου Μαξίμο...
Λόγος Στ΄: Λόγος ελεγκτικός κατά της πλάνης των Αγαρηνών και εκείνου που την επινόησε 11 Ιανουαρίου 2019 Λόγος Στ΄: Λόγος ελεγκτικός κατά της πλάνης των Αγαρηνών και εκείνου που την επινόησε, του Μωάμεθ του κυνός Κατά το μέτρο της ευσεβούς δυνάμεως που υπάρχει μέσα μου, και με την χάρη του Αγίου Πνεύματος, έχουμε ήδη στηλιτεύσει την βλαβερή πίστη των Ιουδαίων αλλά και την ελληνική ασέβεια και τις λατινικές αιρέσεις . Αν παραλείψουμε όμως την στηλίτευ...
Πορίσματα Διεθνούς Επιστημονικής Ημερίδος: «Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός (Από το Άγιον Όρος στη Ρωσσία (1518-2018)» 22 Δεκεμβρίου 2018 Πορίσματα Διεθνούς Επιστημονικής Ημερίδος: «Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός (Από το Άγιον Όρος στη Ρωσσία (1518-2018)» 1. Ο άγιος Μάξιμος εντάσσεται στη χορεία των ησυχαστών Πατέρων, οι οποίοι απεργάστηκαν μία «πνευματική μετάγγιση» της ορθοδόξου παραδόσεως στην Εκκλησία της Ρωσσίας. Αποτελεί, μάλιστα, την κορύφωση αυτού του πνευματικού εγχειρήματος. ...
Εμφανή και κεκρυμμένα αίτια της δικαστικής διώξεως του αγίου Μαξίμου του Γραικού 22 Δεκεμβρίου 2018 Στις αρχές Φεβρουαρίου του 1525 ξεκινά η δίκη του Αγίου Μαξίμου στη Μόσχα, αρχικά στο παλάτι του Ρώσου ηγεμόνα και κατόπιν στη Συνοδική μεγάλη αίθουσα του Πατριαρχείου της Μόσχας . Έχει προηγηθεί συστηματική προπαγάνδα απαξιώσεώς του εκ μέρους του επιτελείου του Μητροπολίτη Δανιήλ, παρουσιάζοντάς τον ως αιρετικό, κατάσκοπο και όργανο του Σατανά . Τ...
Ο Άγιος Μάξιμος και η κατάσταση στην Ρωσία 18 Δεκεμβρίου 2018 Κορυφαία στιγμή στη ζωή του Αγίου Μαξίμου του Γραικού αποτελεί η διπλή δίκη του. Πώς όμως κατέληξε εκεί; Από το 1518 που έφτασε στην Ρωσία μέχρι το 1525 που οδηγείται στην πρώτη του δίκη, έχει αποκτήσει πλήρη εικόνα της μεγάλης εκκλησιαστικής, θεολογικής, πνευματικής και ηθικής παρακμής της Ρωσικής κοινωνίας γενικά και της Ρωσικής Εκκλησίας ειδικό...