Μια έκθεση σταθμός για το Άγιον Όρος

27 Σεπτεμβρίου 2016

Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας, διοργανώνουν από κοινού Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Άγιο Όρος: Κατ΄ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος». Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Λευκωσίας «ΜΥΛΟΙ» (περιοχή Καϊμακλί) και θα εγκαινιαστεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:30.

ag.estia6

Τα εγκαίνια θα τελέσουν από κοινού ο  Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Δ.Σ της Αγιορειτικής Εστίας και η Λεώνη Ορφανίδου, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας. Η Έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης «Διπλωματία Πόλεων» που θα λάβει χώρα στη Λευκωσία στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2016.

ag.oros5

Η Έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορείτικης Εστίας από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Μάρτιο του 2016, ενώ ακολούθως μεταφέρθηκε και στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη όπου παρέμεινε από τις 6 έως 28 Μαΐου 2016 και εγκαινιάστηκε από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

agioritiki2

Στην Έκθεση παρουσιάζεται το έργο που πραγματοποίησαν στο Άγιον Όρος τέσσερεις φωτογράφοι: ο Ali Borovali από την Τουρκία, ο Zbigniew Kosc από την Пολωνία, ο Zoran Purger από την Σερβία και ο Valery Bliznyuk από την Ρωσία.

ag.oros3

Το Άγιον Όρος υπήρξε, και συνεχίζει να είναι, ένας ιδιαίτερος πόλος έλξης για όλους τους δημιουργούς, ιστορικούς, συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους και κυρίως φωτογράφους. Οι τέσσερεις φωτογράφοι επισκέφθηκαν πολλές φορές την Αθωνική Πολιτεία και βίωσαν την εμπειρία του προσκυνητή – περιηγητή καταγράφοντας μέσα από το φωτογραφικό τους φακό μοναδικές στιγμές από το φυσικό τοπίο, τις λατρευτικές συνήθειες των μοναχών, τον καθημερινό τους βίο και κατέληξαν να εστιάσουν στα πρόσωπα των γερόντων του Άθω.

ag.oros7

Εγκαίνια: Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 στις 19:30

Διάρκεια έκθεσης: 29 Σεπτεμβρίου 2016 – 7 Οκτωβρίου 2016
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-13:00 και 17:00- 20:00,
Διεύθυνση: Κωνσταντινουπόλεως 4, Καϊμακλί – Λευκωσία (κοντά στην εκκλησία Αγ. Βαρβάρας)
Τηλ: 22797651

Παρακολουθείστε τη συνέντευξη του Ali Borovali, ενός εκ των τεσσάρων φωτογράφων-εκθετών, στην Πεμπτουσία.