Θεοφάνης ο Κρης: Ο κορυφαίος ζωγράφος του 16ου αιώνα

15 Οκτωβρίου 2016

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κυριακίδη το νέο επιστημονικό πόνημα του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Ευθύμιου Τσιγαρίδα με τίτλο: Θεοφάνης ο Κρης – Theophanes the Cretan. Κορυφαίος Ζωγράφος του 16ου αιώνα – The Foremost Painter of the 16th century.

tsigaridas2

«..θέλησα να πραγματοποιήσω μία παλαιά μου επιθυμία, να συντάξω, δηλαδή, ένα κείμενο για το έργο του Θεοφάνη περιεκτικό και ουσιώδες, το οποίο να συνοδεύσω με εκτεταμένη εικονογράφηση, αντιπροσωπευτική της καλλιτεχνικής δραστηριότητος του Θεοφάνη στα Μετέωρα και στο Άγιον Όρος την περίοδο 1527-1546.

Βασικός στόχος είναι να συγκεφαλαιώσω τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, παλαιότερης και πρόσφατης, που οφείλεται πρωτίστως στο έργο του αειμνήστου ακαδημαϊκού Μ. Χατζηδάκη και δευτερευόντως εμού.

Ειδικότερα, το βιβλίο αυτό είναι καρπός πολύχρονης ενασχόλησής μου με την καλλιτεχνική δραστηριότητα του κορυφαίου ζωγράφου του 16ου αιώνα Θεοφάνη στο Άγιον Όρος και στα Μετέωρα, με την ιδιότητα του εφόρου βυζαντινών αρχαιοτήτων και προϊσταμένου της αρμόδιας για το Άγιον Όρος Εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων.

Με την ιδιότητα αυτή εργάστηκα από το 1976 στην έρευνα, συντήρηση και φωτογράφιση τοιχογραφιών και φορητών εικόνων του Θεοφάνη, που εντόπισα στις μονές Βαρλαάμ, Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων, Παντοκράτορος, Κουτλουμουσίου, Σταυρονικήτα και Γρηγορίου, με αποτέλεσμα σειρά δημοσιευμάτων με νέα στοιχεία για την καλλιτεχνική δραστηριότητα του μεγάλου αυτού ζωγράφου στα Μετέωρα και στο Άγιον Όρος.

Για τον λόγο αυτό οφείλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στις ως άνω μονές για την πολυετή, γόνιμη συνεργασία και την πολύπλευρη συμπάρασταση στο έργο μου, υπηρεσιακό και επιστημονικό…»

Πληροφορίες έκδοσης:

Συγγραφέας : Τσιγαρίδας Ευθύμιος
Γλώσσα: Ελληνικά – Αγγλικά
Έτος Έκδοσης – 2016
Σελίδες – 288
Διαστάσεις – 21Χ29
Εξώφυλλο – Σκληρό
ISBN – 978-960-599-089-3