Επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου στο Βατοπαίδι

5 Δεκεμβρίου 2016

eirinaiosservias00

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος επισκέπτηκε τη Μονή Βατοπαιδίου σήμερα 5 Δεκεμβρίου 2016. Τον συνόδευαν ο Επίσκοπος Σουμαδίας κ. Ιωάννης, ο Καθηγούμενος της Μονής Χιλανδαρίου αρχιμ. Μεθόδιος και Σέρβοι λαϊκοί.

eirinaiosserviasvatop162-6eirinaiosserviasvatop161-7eirinaiosserviasvatop163-7eirinaiosserviasvatop160-8 Ο Πατριάρχης βρισκόταν από το Σάββατο το μεσημέρι στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου για την πανήγυρη των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου χοροστάτησε. Σήμερα μετέβη κατά το έθος στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους στις Καρυές και μετά από ένα σύντομο προσκύνημα στο Χιλανδαρινό κελί του Αγίου Νικολάου Μπουραζέρι έφθασε στην Μονή Βατοπαιδίου στις 3:00 μ.μ.

Έγινε υποδοχή σύμφωνα με το βυζαντινό εκκλησιαστικό τυπικό. Στην εκκλησία, ο Καθηγούμενος της Μονής, αρχιμ. Εφραίμ προσφώνησε  τον Μακαριώτατο και αναφέρθηκε στις σχέσεις της Μονής Βατοπαιδίου με την Εκκλησία της Σερβίας, από την εποχή των ιδρυτών του κράτους και της Εκκλησίας της Σερβίας Αγίων Συμεών του Μυροβλύτου και Σάββα, πρώτο Αρχιεπισκόπου Σερβίας.

Ο Πατριάρχης, στην αντιφώνησή του, ευχαρίστησε για την πρόσκληση, αναφέρθηκε κι αυτός στις σχέσεις της Μονής με την Εκκλησία της Σερβίας και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η τρίτη φορά που επισκέπτεται την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων ανέφερε και το εξής χαρακτηριστικό: «Εμείς οι Σέρβοι είμαστε πνευματικά παιδιά του αγίου Σάββα, ο δε άγιος Σάββας ήταν πνευματικό παιδί της Μονής Βατοπαιδίου».

Στη συνέχεια βγήκε μια αναμνηστική φωτογραφία της αδελφότητας με τον Πατριάρχη. Ακολούθησε το καθιερωμένο αγιορείτικο συνοδικό.

Πριν την αποχώρησή του ο Πατριάρχης φύτεψε αναμνηστικά ένα έλατο στην είσοδο της Μονής.

eirinaiosservias01_result eirinaiosservias04_resulteirinaiosserviasvatop162 eirinaiosservias07_resulteirinaiosserviasvatop160 eirinaiosserviasvatop163-2eirinaiosservias10_result eirinaiosservias11_result