Φινλανδοί Αρχιτέκτονες· με το βλέμμα στην Ελλάδα

13 Ιανουαρίου 2017

Μεταξύ των μνημείων, στον κήπο των Ηρώων, στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, υπάρχει και αυτό του Φινλανδού φιλέλληνα Γουσταύου Αδόλφου Σάςς, με την επιγραφή:

«1793-1826

ΕΚ ΓΙΟΥΤΙΛΑ (ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ)

7 ΙΟΥΛΙΟΥ 1793

ΕΠΕΣΕΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΩ ΤΗ

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1826»

Η επιγραφή αυτή, αποτελεί εκδήλωση μνήμης και τιμής σ’ έναν Φινλανδό, ο οποίος ευαισθητοποιημένος από τον αγώνα των Ελλήνων για την εθνική ανεξαρτησία, άφησε την πατρίδα του και ήρθε στη μακρινή Ελλάδα,  για να πολεμήσει ενάντια στον Τούρκο δυνάστη και να συνεισφέρει μαζί με άλλους Φιλέλληνες στην απελευθέρωση της χώρας μας.  Από τη μακρινή Φινλανδία στην Ελλάδα.

j-ahrenberg-propylaia

J. Ahrenberg, Προπύλαια

Τον 19ο αλλά και τον 20ο αιώνα, Φινλανδοί αρχιτέκτονες, έρχονται στην Ελλάδα για άλλους λόγους: για να γνωρίσουν και να αποτυπώσουν την αρχιτεκτονική της και στη συνέχεια να τη «μεταφέρουν» ως πρότυπο, στην πατρίδα τους. Η κλασσική αρχιτεκτονική, πάντα γοήτευε και γοητεύει με την αρμονία και την τελειότητά της.

Η Φινλανδία του βορρά και η Ελλάδα του νότου, μοιάζει να είναι μακριά αλλά είναι ωστόσο κοντά, ή τουλάχιστον πολύ πιο κοντά, από όσο το φαντάζεται κανείς με την πρώτη ματιά. Τα ταξίδια, κυρίως εκείνα των Φιλανδών του 19ου και του 20ού αιώνα, ανέδειξαν τη σχέση αυτή ως σχέση με την αρχαιότητα και σε ένα μικρότερο βαθμό με τον τόπο και τη νεώτερη αρχιτεκτονική του.

h-ekelund-athens

H. Ekelund, Αθήνα

Αυτή τη σχέση επιδιώκει να παρουσιάσει και να αναδείξει η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, τη οδού Πειραιώς, το οποίο και φιλοξενεί την έκθεση «Φινλανδοί αρχιτέκτονες. Mε το βλέμμα στην Ελλάδα», που συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Η έκθεση θα διαρκέσει από 13 Ιανουαρίου – 12 Φεβρουαρίου.

Η έκθεση, αποτελείται από  πίνακες με σχέδια και φωτογραφίες Φινλανδών αρχιτεκτόνων (G.T.C. Chiewitz (1815-1862), Jacob Ahrenberg (1847-1914), Usko Nyström (1861-1925), Hilding Ekelund (1893-1984) και Alvar Aalto (1898-1976), από την Ελλάδα. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης, μια επιλογή από κείμενά τους.

a-aalto-olympia

A. Aalto, Ολυμπία

Οι παραπάνω αρχιτέκτονες ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με σκοπό να μελετήσουν από κοντά τα επιτεύγματα της κλασικής αρχιτεκτονικής, την οποία χρησιμοποίησαν ως πρότυπο στα δικά τους έργα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα γίνει το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στις 11:00π.μ., συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: Φινλανδία–Ελλάδα. Ο τόπος και η αρχιτεκτονική του

Θα μιλήσουν οι: Μαρία Μαρτζούκου, φιλόλογος, με θέμα «Φινλανδοί περιηγητές στην Ελλάδα», Dr. Jari Pakkanen, Διευθυντής Φινλανδικού Ινστιτούτου, με θέμα «Why Finnish architects traveled to Greece in the 19th century?», Dr. Timo Tuomi, Διευθυντής του Μουσείου της πόλης του Espoo, με θέμα «Greek origins: Eero Saarinens modernist ambition for new architecture» και Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής ΕΜΠ, με θέμα «Alvar Aalto».

Κατερίνα Χουζούρη