Μια ταινία βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας»

17 Ιανουαρίου 2017

Η πρώτη ιστορική ελληνική ταινία μετά από 40 χρόνια, κάνει πρεμιέρα τις επόμενες ημέρες με τίτλο “Έξοδος 1826”. Πρωταγωνιστές τα παιδιά της Σαμαρίνας. Πρόκειται για την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826.

exodos1

Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου.

Η διαδρομή των ηρώων της Σαμαρίνας, τα μυστικά περάσματα μέσα από βουνά, αλλά και οι σχέσεις τους με τις γυναίκες τους, που έμειναν πίσω, είναι μερικά από τα στιγμιότυπα που παρουσιάζονται. Από το φιλμ κάνουν πέρασμα ο τούρκος φύλαρχος της Άρτας, αλλά και ο Ιμπραήμ Πασάς. Για την ιστορία, από τους συνολικά 120 Σαμαριναίους που πήγαν στο Μεσολόγγι, κατόρθωσαν να επιστρέψουν πίσω μονάχα οι 33.

Η  Έξοδος 1826 γυρίστηκε στην Κρώμνη Γιαννιτσών. Συμμετείχαν πάνω από 90 ηθοποιοί και υποστηρικτικό προσωπικό, αλλά και αρκετοί εθελοντές, όπως άνθρωποι του Δήμου Πέλλας και μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Γιαννιτσών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο σινεμά ήρωες της περιόδου του 1821 από τη Μακεδονία.

ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ

Αθήνα, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, στον Κινηματογράφο Αλκυονίς (New Star Art Cinema).

Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017, στον Κινηματογράφο Κολοσσαίον.
Γιαννιτσά, Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, στον Κινηματογράφο Αστέρια.