Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στο Φανάρι

27 Δεκεμβρίου 2017

 

Σε χαρμόσυνη ατμόσφαιρα και σύμφωνα με την παράδοση της Μητρός Εκκλησίας εορτάστηκε η «Μητρόπολη των Εορτών», όπως την κατονομάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, η κατά σάρκα Γέννηση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

 

 

Την παραμονή των Χριστουγέννων τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός της εορτής χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου. Της Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε ανήμερα των Χριστουγέννων στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος πλαισιούμενος από Αρχιερείς του Θρόνου και άλλους κληρικούς, συγκεκριμένα συλλειτούργησαν με τον Παναγιώτατο Πατριάρχη οι Μητροπολίτες Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντίνος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Σεβαστείας κ. Δημήτριος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος και Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης κ. Ιωακείμ, ο οποίος και ανέγνωσε από άμβωνος την Πατριαρχική Απόδειξη μετά το Ιερό Ευαγγέλιο, καθώς και ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ.Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν Αρχιερείς του Θρόνου, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, ο Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, ο Πρόξενος της Ουκρανίας Maksym Vdovychenko, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

 

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε τις εορτίους ευχές από εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας, των άλλων χριστιανικών δογμάτων και από προσκυνητές, που βρέθηκαν την περίοδο αυτή στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια δέχθηκε τον Καθηγούμενο της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτη κ. Εφραίμ, και τη Συνοδεία του, η οποία αποτελείτο υπό του γέροντος Βαρνάβα, τ. Πρωτεπιστάτου, και δύο λαϊκών αδελφών.