«Σαν παραμύθι…»: Παρουσίαση βιβλίου του Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου

13 Δεκεμβρίου 2017

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στην παρουσίαση του βιβλίου «Σαν παραμύθι» του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου. Ανάμεσά τους σύσσωμοι οι τοπικοί άρχοντες της περιοχής, πολλοί πατέρες, καθώς και πολλοί νέοι άνθρωποι με τις οικογένειές τους. Πρόκειται για μια ανθολογία άρθρων που κατά καιρούς ο Σεβασμιώτατος δημοσίευσε στο περιοδικό του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως. Το βιβλίο παρουσίασαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Αρχιμ. π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας και Δρ. Θεολογίας π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο Ιατρός και Ιστορικός Ερευνήτης κ. Νίκος Παπαθεοδώρου και ο Δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης.

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στη λογοτεχνική ικανότητα του συγγραφέα, του οποίου τα άρθρα χαρακτήρισε ποιοτικά. Τα θέματα, η γλώσσα, η διήγηση το ύφος των κειμένων θυμίζουν τον άγιο των ελληνικών γραμμάτων, τον κυρ-Αλέξανδρο. Μια γρήγορη ματιά στα περιεχόμενα του βιβλίου και μία προσεκτική μελέτη στη συνέχεια, φανερώνει την συγγένεια μεταξύ των δύο συγγραφέων. Μια συγγενική σχέση που δημιουργήθηκε στην ίδια οικογένεια του Θεού, που λέγεται εκκλησία. Η πνευματικότητα των άρθρων είναι γνήσια και όχι επιφανειακή, δεν έχει καμία σχέση με νοσηρές μυστικιστικού τύπου καταστάσεις. Ο συγγραφέας εκφράζεται απλά και ανεπιτήδευτα, με μία προσευχομένη και λατρεύουσα θεολογία που αγκαλιάζει όλη την ζωή και την καθημερινότητα, με γραφή δυνατή, από χέρι, το οποίο καθοδηγείται από καρδιά ευλαβική και όχι ευσεβοφανή, καρδιά αγαπητική και ανυπόκριτη, η οποία ξέρει να θυμάται και να ευγνωμονεί, να δοξάζει και να ευχαριστεί, να συμπάσχει και να συγχαίρει. Κι όλα αυτά τα πέτυχε ο συγγραφέας, γιατί προέρχεται από σπίτι, δηλαδή οικογένεια, η οποία έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που εννοεί ο σοφός λαός, όταν συνιστά: «πάρε άνθρωπο από σπίτι».

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου παρουσίασε τα βιώματα του συγγραφέα από τη γενέτειρά του Σαλαμίνα, όπως τα περιγράφει ο ίδιος στο βιβλίο του. Πρόσωπα αγαπημένα, κυρίως των παιδικών χρόνων, τόποι στους οποίους ο συγγραφέας μεγάλωσε, η θάλασσα που αποτέλεσε και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ζωντάνεψαν μπροστά στο ακροατήριο από τον παραστατικό λόγο του π. Αχιλλίου. Κι όλα αυτά όχι μόνο σε απλό επίπεδο ανάγνωσης αλλά με έντονο το παραμυθητικό στοιχείο που κυριαρχεί στα κείμενα του Σεβασμιωτάτου, όπως τόνισε ο ομιλητής. Επίσης ο ομιλητής έκρινε σκόπιμο να καταθέσει στο ακροατήριο τη μαρτυρία του για την υποδοχή που επεφύλασσε στα άρθρα το αναγνωστικό κοινό, κάθε φορά που δημοσιεύονταν στο «Τάλαντο». Από τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες ως τον πιο απλό άνθρωπο εισέπραττε την ίδια αντίδραση: το άρθρο άγγιξε την ψυχή του, όταν το διάβασε.

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο Σεβασμιώτατος παρουσιάζει το υπαρξιακό πρόβλημα του θανάτου μέσα από τις ιστορίες του. Ο ομιλητής τόνισε ότι η φθορά και ο θάνατος δίνονται στην προοπτική της χαρμολύπης. Από την μια οι μνήμες, η νοσταλγία, η απεικόνιση της δύναμης της ζωής, όπως την βίωσαν οι απλοί άνθρωποι γεννά στον αναγνώστη θάρρος και έμπνευση να παλέψει και στην δική του ζωή εφ’ ω ετάχθη και με την βοήθεια της πίστης να εκπληρώσει το δικό του χρέος και από την άλλη η βεβαιότητα ότι ο θάνατος δεν είναι το τέρμα, αλλά το πέρασμα στην ανάσταση επαυξάνει την εκκλησιαστική αντιμετώπιση του έσχατου εχθρού του ανθρώπου. Διαβάζοντας το βιβλίο ο αναγνώστης, κατανοεί πως ο κάθε άνθρωπος, όσο απλός και ξεχασμένος φαντάζει, είναι κάτι και μάλιστα πολύ σπουδαίο, σύμβολο και διδαχή και ακόμη διαβάζοντάς το, μετέχει στα βάσανα και τους καημούς των πρωταγωνιστών που μπορεί να είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, ακόμη και ο ίδιος, αλλά δεν απελπίζεται! Χαίρεται με την χαρά, νιώθει ότι αξίζει κάθε ζωή και ελπίζει στον Χριστό και την πίστη. Η πέννα του Σεβασμιωτάτου θυμίζει Κόντογλου, τόσο στην θεματολογία όσο και στο ελπιδοφόρο μήνυμα που κομίζει!

Ο Ιατρός και Ερευνητής κ. Νίκος Παπαθεοδώρου, παίρνοντας αφορμή από τον Πρόλογο του βιβλίου, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος αποποιείται τον τίτλο του συγγραφέα, χαρακτηρίζει με ταπεινότητα τα κείμενα αυτά σαν αρθράκια εκκλησιαστικολαογραφικού χαρακτήρα και καταθέτει πως «ό,τι έχει γραφεί, γράφτηκε με καλή διάθεση, με γλυκιά νοσταλγία για ό,τι έφυγε και δεν ξαναγυρίζει, για ότι ξεθωριάζει στη μνήμη μας και χάνεται και έχει γραφεί με πολλή αγάπη» επισημαίνει πως οι αναγνώστες αντίθετα αναγνωρίζουν την αξία τους, γιατί γοητεύονται από την ελκυστική αφήγηση και τα στοχευμένα νοήματά τους. Τα άρθρα αυτά πέρα από την ιδιαιτερότητα κάθε θέματος, περιγράφουν χαρακτήρες αγνούς, άδολους, όπως ήταν εκείνα τα χρόνια οι άνθρωποι, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους, που περιέβαλλαν με αγάπη τον συνάνθρωπο, τον συγγενή, τον γείτονα, τον πάσχοντα και που η πίστη στον Θεό και η προσήλωσή τους στην Εκκλησία Του ήταν αξίες ανυπέρβλητες. Όλα σχεδόν τα κείμενα του βιβλίου αν και χαρακτηρίζονται από τον συγγραφέα ότι έχουν εκκλησιαστικό ή λαογραφικό χαρακτήρα, καταλήγουν στο τέλος σε κάποιο κήρυγμα, σε μια επωφελή διδαχή, σε μια νουθεσία Κυρίου. Για τον ομιλητή τα κείμενα αυτά αποτελούν έναν ιδιαίτερο τύπο κηρύγματος, διαφορετικό τού απ’ άμβωνος, αλλ’ εξ ίσου εποικοδομητικό.

Τελευταίος ομιλητής ο Δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης, ο οποίος στάθηκε στις λογοτεχνικές αρετές που χαρακτηρίζουν το έργο. Τα εκφραστικά μέσα και η πληθώρα σχημάτων λόγων καθιστούν τα κείμενα γοητευτικά και ενδιαφέροντα για κάθε αναγνώστη. Οι παρομοιώσεις, οι μεταφορές, οι προσωποποιήσεις, οι ρητορικές ερωτήσεις, οι παροιμίες, οι παραστατικές διηγήσεις και τα αγιογραφικά χωρία είναι μερικά μόνο από τα μέσα που αξιοποίησε κατάλληλα ο συγγραφέας για να πετύχει τον στόχο του που δεν είναι άλλος από την έκδηλη αγωνία του ποιμένα να καθοδηγεί σωστά το ποίμνιο του σε οδούς σωτηρίας.

Τελευταίος έκλεισε τη παρουσίαση ιδαίτερα συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος. Αφού ζήτησε από τους αναγνώστες του βιβλίου του να το κρίνουν με επιείκεια ευχαρίστησε τους ομιλητές και όσους συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου του για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης. Ιδιαίτερα όμως στάθηκε στην παρουσία του πολυπληθούς ακροατηρίου, που υπομονετικά άκουσε τους παρουσιαστές και έμεινε ως το τέλος δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο, για μια ακόμη φορά, την αγάπη του προς το πρόσωπο του ποιμενάρχη.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με την απόδοση χριστουγεννιάτικων τραγουδιών η χορωδία της Ενοριακής Συντροφιάς του Ιερού Ναού του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου Λάρισας, υπό την καθοδήγηση του Μουσικού κ. Ανδρέα Καλογιάννη και του Αρχιμανδρίτου π. Νικηφόρου.