Προσβάσιμη σελίδα

Ύμνοι της Μ. Εβδομάδος από τους «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» (30/3/2018)

Ο χορός ψαλτών “Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης” υπό την χοραρχία του καθηγητή Αχιλλέα Γ. Χαλδαιάκη ερμηνεύει επιλεγμένους ύμνους από τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Μια νοητή οδοιπορία (με τη συνδρομή της εικόνας [των δρωμένων, της εικονογραφίας] αλλά και του ήχου [του λόγου (της υμνογραφίας), του μέλους και του ρυθμού]) στο θείο Πάθος.

Με τον λόγο και το μέλος παρακολουθείται (συμβολικά και πραγματικά) η ήρεμη πορεία του Ιησού προς το εκούσιο πάθος και την Ανάσταση. Δεν πρόκειται μόνον για μιαν ανάμνηση, για μιαν αναπαράσταση, για ένα είδος ιερού θεάτρου που με ιερές τελετές η Εκκλησία μας προσφέρει.

Τα παθήματα του Κυρίου δεν είναι απλώς μια ιστορία του παρελθόντος, που η Εκκλησία επαναφέρει στη μνήμη μας. Είναι κάτι περισσότερο: μια πραγματική παρουσία όλων αυτών· μια μεταφορά του παρελθόντος στο παρόν και αντίστροφα του παρόντος στο παρελθόν. Πυκνά θέματα, εκτενή αναγνώσματα και μια υμνογραφία που συγκεντρώνει ό,τι εκλεκτό και ανυπέρβλητο συνέθεσαν οι ποιητές της Εκκλησίας, με τη μουσική να φτάνει στο αποκορύφωμά της. Διότι, μεταβαίνοντας από τους άλλους ύμνους στους ύμνους της Μ. Εβδομάδας «μεταβαίνουμε από τα απλά άσματα στα άσματα των ασμάτων και από φωνές αγγελικές και χερουβικές σ’ αυτά τα λόγια του Θεού…». Τα λόγια του Θεού, λόγια που μεταδίδονται στους ανθρώπους με την αρχέγονη τεχνική όχι απλώς του λόγου, αλλά του διαλόγου: όντως διάλογοι θείου και ανθρωπίνου! Είναι ίσως ο διάλογος η μόνη λύση υπέρβασης της εκ του βάμβους βραδυγλωσσίας, της αμηχανίας της σιωπής…

Στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης»
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος

 

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Μαρκέλλου Πιράρ «Έτσι ψάλανε οι παππούδες»
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Θωμά Αποστολόπουλου «Δέκα λεπτομέρειες για τη βυζαντινή μουσική»
Μνήμη Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή: σκαπανέας, διασώστης, κιβωτός
«Το ευ ζην μου εδίδαξε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος»
«Θα ανοίξω το στόμα της ψυχής μου και θα γεμίσει από Άγιο Πνεύμα»