Κυριακή των Βαΐων & Επέτειος Κηρύξεως της Επαναστάσεως στη Ρούμελη στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά

2 Απριλίου 2018

Διπλή εορτή την Κυριακή 1η Απριλίου 2018 στην Ιερά Βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά, Κυριακή των Βαΐων, κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, καθώς και η επέτειος κηρύξεως της Επαναστάσεως στη Ρούμελη την 27η Μαρτίου 1821.

Το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής, με την συμμετοχή πολλών πιστών, που προσήλθαν στην Ιερά Μονή για την εορτή των Βαΐων αλλά και για τον εορτασμό της επετείου της κηρύξεως της Επαναστάσεως στη Ρούμελη. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και αναστάσιμα διότι τότε έχουν σημασία, όπως είπε, και ευχήθηκε η χαρά της Αναστάσεως του Χριστού να πλημμυρίζει τις καρδιές όλων.

 

Στις 11:30 π.μ. τελέστηκε στο Καθολικό της Μονής δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, πλαισιουμένου από τους κληρικούς της περιοχής, τους άρχοντες, τους πιστούς καθώς και τους μαθητές των σχολείων της περιοχής με τις σημαίες.

Κατόπιν έμπροσθεν του μνημείου του ηρωϊκού Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Μονής, έγινε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος κατά την επανάσταση του 1821, καθώς και κατάθεση στεφάνων και επίκαιρη ομιλία. Η εκδήλωση έκλεισε με χορευτικά από πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής.

Τέλος, όπως πάντα στο φιλόξενο αρχονταρίκι της Μονής εδόθη σε όλους τους προσκυνητές και επισκέπτες το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα.