Οι …οάσεις δροσιάς που χάνουμε
25 Μαΐου 2018Στην εκπνοή τού έντυπου λόγου -Το φιλί τής ζωής (Β’ ΜΕΡΟΣ)
Σε συνέχεια τού άρθρου που δημοσιεύθηκε στον ‘’Ε’’ στις 12/5, επανερχόμαστε για να ολοκληρώσουμε τον συλλογισμό μας σχετικά με το έντυπο και την αξία του. Όπως είδαμε, το διαδίκτυο προσφέρει τεράστια προβολή τής πνευματικής εργασίας ενός ατόμου ή μιας ομάδας ανθρώπων που θέλουν να δώσουν νέα πνοή σε λογοτεχνικά είδη τα οποία έχουν ουσιαστικά χαθεί από την έντυπη κυκλοφορία.
Το διήγημα, η νουβέλα, το χρονογράφημα, το ποίημα, διάφορα θεατρικά έργα, κόμικς, κριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις, επικήδειοι λόγοι, είναι κάποια από τα είδη που απαρτίζουν – ή μάλλον απάρτιζαν μία εφημερίδα ή περιοδικό στο παρελθόν. Σήμερα, όλο και λιγότερο συναντάμε τέτοιες οάσεις δροσιάς μέσα στη στείρα καταγραφή ειδήσεων, τα κακής ποιότητας σχόλια και τις κωμικοτραγικές κριτικές παντός ανίδεου! Βέβαια δεν είναι όλοι οι σχολιαστές ανίδεοι. Αλλοίμονο!
Επανερχόμενοι στο θέμα ωστόσο τού άρθρου, ας δούμε εν συντομία τί ακριβώς είναι αυτές οι …οάσεις που χάνουμε. Το διήγημα είναι μία σύντομη αφήγηση, που καλύπτει ένα αυτοτελές επεισόδιο, χωρίς ιδιαίτερα περίπλοκο περιεχόμενο. Η νουβέλα περιλαμβάνει μία εκτενεστέρα αφήγηση απ’ ότι το διήγημα, ενώ εμμένει στα ηθογραφικά και ψυχογραφικά στοιχεία των χαρακτήρων. Το χρονογράφημα πραγματεύεται ζητήματα τής επικαιρότητας με άμεσα ή έμμεσα διδακτικό ύφος, προχωρώντας σε ανάλυση, ειρωνεία, στηλίτευση, δημιουργία εύθυμου κλίματος κ.λπ.
Όλα αυτά τα πεζά κείμενα, καθώς και τα ποιήματα, οι θεατρικοί διάλογοι, κάποιες βιβλιοπαρουσιάσεις και όσα ήδη αναφέραμε, έχουν θέση σε σύγχρονες ηλεκτρονικές σελίδες, ενώ με αυτό τον τρόπο γίνονται γνωστά σε μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού και ειδικά στους νέους ανθρώπους. Τα παιδιά ιδιαιτέρως, μετά την οικογένεια και το σχολείο, διαπλάθουν χαρακτήρα και κερδίζουν γνώση μέσω εξωγενών παραγόντων διάχυτων στην κοινωνία.
Με αυτό το σκεπτικό, ξεκινήσαμε πριν τρία χρόνια τη δημιουργία τού λογοτεχνικού ηλεκτρονικού περιοδικού «Ελεύθερες Σκέψεις», το οποίο πλέον υπάρχει σαν σελίδα στο facebook, με σκοπό να προβάλει το πνευματικό έργο ανθρώπων που αγαπούν τη συγγραφή και ιδιαίτερα τη λογοτεχνική παραγωγή και τις εφημερίδες! Όσων είχαν τη χαρά να μυρίσουν φρεσκοτυπωμένο χαρτί!
Καταλήγοντας, η επικοινωνία, η ενημέρωση, η συνεχής πληροφόρηση, βοηθούν τον νέο να ανοίξει τούς ορίζοντές του. Να έρθει αντιμέτωπος με προκλήσεις και να γνωρίσει τον κόσμο. Ας μην ανησυχούν λοιπόν οι γονείς για το άνοιγμα των φτερών που κάνουν τα παιδιά τους, λογικό, φυσιολογικό και απαραίτητο είναι. Αν τα παιδιά πήραν γνώση, ήθος και παιδεία, αν ξέρουν να επιλέγουν, να ρουφούν το νέκταρ και να κρατούν το απάνθισμα τής πνευματικής καλλιέργειας, τότε θα ακολουθήσουν πορεία ανοδική και θα γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι!