Οι συνθέτες της βροχής

 
Παιδικά / Η γωνιά της μουσικής

rain_synthetes

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ύπαρξης του, ο άνθρωπος γοητεύτηκε από τη φύση και τους ήχους της. Το κελάηδημα των πουλιών, το κελάρυσμα του ρυακιού, το φύσημα του αέρα και διάφορα άλλα ακούσματα του περιβάλλοντος τον παραξένευαν, του κινούσαν το ενδιαφέρον και τον γέμιζαν συναισθήματα. Έτσι, προσπάθησε να μιμηθεί αυτούς τους pic_1_Arxi_musicήχους. Με το σφύριγμά του προσπαθούσε να μιμηθεί τις φωνές των πουλιών. Μετά έφτιαξε όργανα από ξύλα και πέτρες για να μιμηθεί τον αέρα, τις φωνές διάφορων ζώων και τη βροχή. Έτσι «πρωτοκατασκευάστηκε» η μουσική. Μέσα από αυτή τη μίμηση, φτιάχτηκαν οι πρώτοι ρυθμοί και οι πρώτες μελωδίες.

pic_2_astrapesΤα στοιχεία της φύσης ποτέ δεν έπαψαν να εντυπωσιάζουν και να συγκινούν τους συνθέτες, τους στιχουργούς και γενικότερα τους καλλιτέχνες. Ένα τέτοιο τρανό παράδειγμα είναι η βροχή. Πολλοί συνθέτες εμπνεύστηκαν από τους ήχους που παράγουν οι σταγόνες, τα σύννεφα, οι κεραυνοί και είτε θέλησαν να τους μιμηθούν είτε να μεταφράσουν σε ένα μουσικό έργο τα συναισθήματα που τους προκαλεί το καιρικό αυτό φαινόμενο.

pic_3_vivaldi_broxiΟ Αντόνιο Βιβάλντι στο έργο του «4 Εποχές», στο κοντσέρτο «Καλοκαίρι» περιγράφει στο τρίτο μέρος του την «Καταιγίδα». Αυτή η μουσική καλοκαιρινή καταιγίδα λοιπόν, μας περιγράφει ένα τοπίο όπου καταρρακτώδης βροχή και χαλάζι πέφτουν δυνατά και γρήγορα και μαστιγώνουν τα χωράφια. Αυτού του είδους τα έργα που ο συνθέτης τους προσπαθεί να «ζωγραφίσει» ή να περιγράψει μουσικά μια εικόνα ή μια ιδέα ανήκουν στο είδος της προγραμματικής μουσικής.

pic_7_broxi_kopela

Όμως και σύγχρονοι συνθέτες εμπνεύστηκαν από τη βροχή, για να γράψουν μουσικά pic_4_xatzidakis_broxiκομμάτια. Ένας από αυτούς είναι και ο Μάνος Χατζιδάκις. Το κομμάτι του «Βροχή» μας φέρνει στο μυαλό εκείνες τις φθινοπωρινές βροχερές μέρες, όπου ξυπνάει μέσα μας η νοσταλγία του καλοκαιριού. Ο συνθέτης χρησιμοποιώντας ήχους λατέρνας και μπουζουκιού μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας και να φτιάξουμε με το μυαλό μας ένα ελληνικό μελαγχολικό τοπίο μιας άλλης εποχής.

pic_5_broxi_1Όμως δεν είναι μόνο οι συνθέτες αλλά και οι στιχουργοί, οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί, οι ζωγράφοι, όλοι οι καλλιτέχνες έχουν επηρεαστεί από το καιρικό αυτό φαινόμενο. Παρακάτω θα δεις ένα βίντεο όπου οι πρωταγωνιστές, που βρίσκονται πάνω στη σκηνή, υπό την καθοδήγηση ενός μαέστρου και χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα τους αναπαράγουν τους ήχους και τα στάδια μιας καταιγίδας, από τις πρώτες ψιχάλες μέχρι τους δυνατούς κεραυνούς. Είναι πολύ όμορφο τα μέλη μια ομάδας, που έχουν μάθει να συνεργάζονται και να συγχρονίζονται άψογα, να παίρνουν έμπνευση από κάτι τόσο απλό και καθημερινό, όπως η βροχή, και να θέλουν να μεταδώσουν αυτόν τον ενθουσιασμό στο κοινό και στους γύρω τους…

Αλέξανδρος Σαββόπουλος