Προσευχητάριο για τους προσκυνητές του Αγίου Όρους

12 Οκτωβρίου 2018

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Η Ορθόδοξη κληρονομιά της Ουκρανίας στο Άγιον Όρος» σε συνεργασία με το Εκδοτικό Τμήμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας με την ευλογία του Μακαριώτατου Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονουφρίου εξέδωσε ένα εξαιρετικό Προσευχητάρι για προσκυνητές που επισκέπτονται το Άγιον Όρος. Ο συνθέτης του εν λόγω προσευχηταρίου είναι ο διευθυντής του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, Ανδρέας Ους.

Το προσευχητάριο είναι γραμμένο στη ρωσική γλώσσα και αποτελείται από τρία μέρη. Το πρωτο μέρος περιέχει τον Ακάθιστο Ύμνο της Παναγίας, τα απολυτίκια, τα κοντάκια, τις προσευχές και τα μεγαλυνάρια προς τις εικόνες της Παναγίας και τους αγίους των Καρυών, των 20 Κυρίαρχων μονών, των σκητών, των κελίων, των καλυβών και ησυχαστηρίων του Άγιου Όρους. Το δεύτερο μέρος περιέχει τις προσευχές προς τους αγίους της Θεσσαλονικής, της Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής και της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας στα Βασιλικά. Το τρίτο μέρος περιέχει διαφορές ακολουθίες όπως η Ακολουθία των εξομολογουμένων, Παρακλήσεις, ακολουθία του Τρισαγίου και λοιπά.

Διακοσμητικά το προσευχητάριον είναι πλούσιο από τις γκραβούρες των αγιορείτικων μονών, τις οποίες έχει παραχωρήσει η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας από την φωτοθήκη της στον εκδότη. Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι η έκδοση αφιερώθηκε στους μακαριστούς γέροντες του Αγίου Όρους όπως στον καθηγούμενο της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα αρχιμανδρίτη Ιερεμία, τον γέροντα Θωμά της αδελφότητας Θωμάδων, τον γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό, τον γέροντα Μωυσή Αγιορείτη. Ο συνθέτης του προσευχηταρίου Ανδρέας Ους, εύχεται να φανεί χρήσιμο σε κάθε προσκυνητή που επισκέπτεται τα Περιβόλι της Παναγίας.