Εργασίες Διεθνούς Επιστημονικής Ημερίδας: «Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός – Από το Άγιον Όρος στην Ρωσία (1518-2018)»

17 Δεκεμβρίου 2018

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως διοργάνωσαν σήμερα, Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου έ.έ., Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα για τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό, «Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός – Από το Άγιον Όρος στην Ρωσία (1518-2018)», με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 500 ετών από της μεταβάσεως του Αγίου Μαξίμου στην Ρωσία στο κέντρο πολιτισμού της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες της Ημερίδας ξεκίνησαν στις 9:00 π.μ. κατά την οποία παρουσιάστηκαν 13 πρωτότυπες εισηγήσεις εκκλησιαστικών προσώπων, καθηγητών Πανεπιστημίου και ειδημόνων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο φιλοξενών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπολεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός κ. Ευάγγελος Χρυσός, ομότιμος Καθηγητής της Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την εναρκτήρια εισήγηση πραγματοποίησε ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Μονή Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ αναπτύσσοντας το θέμα: «Η μετάβαση του αγίου Μαξίμου του Γραικού από την Μονή Βατοπαιδίου στη Ρωσία». Ακολουθήσαν στη συνέχεια οι δύο συνεδρίες της Ημερίδας με ομιλίες έγκριτων επιστημόνων κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι προέρχονται από διάφορα θεολογικά και μοναστικά κέντρα όπως η Αθωνική Πολιτεία, οι Θεολογικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, και από διάφορα διεθνούς εμβέλειας Πανεπιστήμια.

Την παρουσίαση της Διεθνούς Ημερίδας έκανε ο Σύμβουλος έκδοσης της Πεμπτουσίας και Αναπληρωτής καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης Νικόλαος Κόϊος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα μετά το πέρας των εργασιών και την παρουσίαση των Πορισμάτων της Ημερίδας και ώρα 7:30 μ.μ., θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο για τη ζωή του Αγίου Μαξίμου. Τραγούδια θα αποδώσει η Γυναικεία Χορωδία «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» της Ιεράς Μητρόπολεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Σενάριο, σκηνοθεσία και διεύθυνση της Χορωδίας από την Μαρία Χαραλαμπίδου.

Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός (1470-1556) αφού είχε λάβει μία λαμπρή και υψηλού επιπέδου παιδεία στα Πανεπιστήμια της Ιταλίας ήλθε το 1506 στην Ι. Μ. Μονή Βατοπαιδίου για να γίνει μοναχός. Έμεινε για περισσότερο από μία δεκαετία στην Μονή ζώντας την μοναχική ασκητική ζωή σύμφωνα με την Αγιορειτική Παράδοση.

Κατόπιν προσκλήσεως του τότε Μεγάλου Ηγεμόνος Βασιλείου Γ΄ Ιβάνοβιτς πηγαίνει στην Ρωσία το 1518 για να μεταφράσει και να διορθώσει λειτουργικά και εκκλησιαστικά βιβλία, τα οποία είχαν νοθευθεί από διάφορες αιρέσεις και άλλες πλανεμένες δοξασίες.

Το έργο του επαινέθηκε από τον Μεγάλο Ηγεμόνα, τον τότε Μητροπολίτη Μόσχας και την Ιερά Σύνοδο, αλλά στη συνέχεια μετά από συκοφαντίες κατέληξε αδίκως στην φυλακή για 26 ολόκληρα χρόνια. Από εκεί συνέχιζε να στηρίζει και να καθοδηγεί τον πιστό λαό της Ρωσίας.

Συνέγραψε πλήθος επιστολών και θεολογικών συγγραμμάτων, που πρόσφατα εκδόθηκαν και στα ελληνικά. Αποφυλακίστηκε τα τελευταία 5 έτη της ζωής του, αλλά δεν του επετράπη η επιστροφή του στην Μονή της μετανοίας του, το Βατοπαίδι. Κοιμήθηκε στην Ρωσία το 1556 και εκεί οι πιστοί τον τιμούσαν από νωρίς ως Άγιο. Το 1998 κατετάγη επίσημα στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Πατριαρχείο της Ρωσίας και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ήταν ένας μεγάλος επιστήμονας και σοφός της εποχής του, που όμως με τους ασκητικούς αγώνες του και την Χάρη του Θεού αγίασε. Είναι ο Άγιος που συνδέει την Ελλάδα με την Ρωσία. Ωφέλησε πολύ, πνευματικά, αλλά και προήγαγε τον πολιτισμό στην Ρωσία, ώστε δίκαια ονομάστηκε «φωτιστής των Ρώσων».

Πηγή: www.orthodoxianewsagency.gr

 

 

Σχετικά άρθρα Άγιος Μάξιμος ο Γραικός
Άγιος Μάξιμος ο Γραικός 21 Ιανουαρίου 2023 Ο Άγιος Μάξιμος, σπουδαία προσωπικότητα του 16ου αιώνα, έμεινε στην ιστορία με την προσωνυμία «Γραικός», δηλαδή «Έλληνας». Είναι ο Έλληνας φωτιστής των Ρώσσων που ανακηρύχθηκε άγιος τόσο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και από το Πατριαρχείο Μόσχας το 1988. Ήδη, όμως, από τα μέσα του 16ου αιώνα είχαν αρχίσει να συντάσσονται βίοι του Οσίου Μαξίμο...
Λόγος Στ΄: Λόγος ελεγκτικός κατά της πλάνης των Αγαρηνών και εκείνου που την επινόησε 11 Ιανουαρίου 2019 Λόγος Στ΄: Λόγος ελεγκτικός κατά της πλάνης των Αγαρηνών και εκείνου που την επινόησε, του Μωάμεθ του κυνός Κατά το μέτρο της ευσεβούς δυνάμεως που υπάρχει μέσα μου, και με την χάρη του Αγίου Πνεύματος, έχουμε ήδη στηλιτεύσει την βλαβερή πίστη των Ιουδαίων αλλά και την ελληνική ασέβεια και τις λατινικές αιρέσεις . Αν παραλείψουμε όμως την στηλίτευ...
Πορίσματα Διεθνούς Επιστημονικής Ημερίδος: «Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός (Από το Άγιον Όρος στη Ρωσσία (1518-2018)» 22 Δεκεμβρίου 2018 Πορίσματα Διεθνούς Επιστημονικής Ημερίδος: «Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός (Από το Άγιον Όρος στη Ρωσσία (1518-2018)» 1. Ο άγιος Μάξιμος εντάσσεται στη χορεία των ησυχαστών Πατέρων, οι οποίοι απεργάστηκαν μία «πνευματική μετάγγιση» της ορθοδόξου παραδόσεως στην Εκκλησία της Ρωσσίας. Αποτελεί, μάλιστα, την κορύφωση αυτού του πνευματικού εγχειρήματος. ...
Εμφανή και κεκρυμμένα αίτια της δικαστικής διώξεως του αγίου Μαξίμου του Γραικού 22 Δεκεμβρίου 2018 Στις αρχές Φεβρουαρίου του 1525 ξεκινά η δίκη του Αγίου Μαξίμου στη Μόσχα, αρχικά στο παλάτι του Ρώσου ηγεμόνα και κατόπιν στη Συνοδική μεγάλη αίθουσα του Πατριαρχείου της Μόσχας . Έχει προηγηθεί συστηματική προπαγάνδα απαξιώσεώς του εκ μέρους του επιτελείου του Μητροπολίτη Δανιήλ, παρουσιάζοντάς τον ως αιρετικό, κατάσκοπο και όργανο του Σατανά . Τ...
Ο Άγιος Μάξιμος και η κατάσταση στην Ρωσία 18 Δεκεμβρίου 2018 Κορυφαία στιγμή στη ζωή του Αγίου Μαξίμου του Γραικού αποτελεί η διπλή δίκη του. Πώς όμως κατέληξε εκεί; Από το 1518 που έφτασε στην Ρωσία μέχρι το 1525 που οδηγείται στην πρώτη του δίκη, έχει αποκτήσει πλήρη εικόνα της μεγάλης εκκλησιαστικής, θεολογικής, πνευματικής και ηθικής παρακμής της Ρωσικής κοινωνίας γενικά και της Ρωσικής Εκκλησίας ειδικό...