Πατριαρχικά μηνύματα επί τη ημέρα της προστασίας του περιβάλλοντος

25 Φεβρουαρίου 2019

3.14 Μήνυμα της Α.Θ Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου επί τη ημέρα της προστασίας του περιβάλλοντος. ( 1 Σεπτεμβρίου 2003)

Για τον εορτασμό της ημέρας προστασίας και προσευχής για το περιβάλλον, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέδωσε το δέκατο μήνυμα του, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους σε όλες τις περιοχής του κόσμοι αλλά και τις ακραίες τρομοκρατικές ενέργειες, [107] οι οποίες σημειωθήκαν την περίοδο του 2003 και επέφεραν αρκετές καταστροφές και πολλά θύματα. Ο Πατριάρχης κ Βαρθολομαίος θεώρει πως όλες αυτές οι καταστροφές και τα δεινά έχουν προσκληθεί διότι έχουν παραβιαστεί τα δικαίωμα της φύσης και του «αδυνάμου ανθρώπου» όπως ανάφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμα του 2003. Στην συνέχεια του μηνύματος υπογραμμίζεται για ακόμα μια φορά στους πιστούς, πως εάν θέλουν να καταφέρουν να σώσουν την κτίση αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους από την καταστροφή και να ολοκληρώσουν τον πρωταρχικό σκοπό τους, ο οποίος είναι η θέωση, θα πρέπει πρώτα να μετανοήσουν για όλες τις λανθασμένες και καταστροφικές πράξεις που έχουν διαπράξει και στην συνέχεια να αλλάξουν σταδιακά, ξεκινώντας αρχικά από τον τρόπο συμπεριφοράς τους απέναντι στο περιβάλλον και στην συνέχεια αλλάζοντος τον τρόπο ζωής τους, με σκοπό να αποκτήσουν την εύνοια και την αγάπη του Θεού.

Εν κατακλείδι με την πάροδο του χρόνου, οι καταστροφές και τα προβλήματα συνεχώς αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο μέσα από τα καθιερωμένα του μηνύματα για την ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος, έπαψε πλέον να προειδοποιεί τους ανθρώπους για το τι θα συμβεί εάν δεν προσέχουν και ενεργούν αλόγιστα προς την φύση, αλλά πλέον τους προέτρεπε να λάβουν τα μέτρα τους, ώστε να καταφέρουν να σταματήσουν την καταστροφή, η οποία έρχεται απειλητικά προς το μέρος τους.

3.15 Μήνυμα της Α.Θ Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου επί τη ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος (1 Σεπτεμβρίου 2004)

Στο μήνυμα για την ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος της 1ης Σεπτεμβρίου του 2004, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αρχικά κάνει μια αναφορά στο πρώτο μήνυμα του Πατριάρχη Δημητρίου Α΄, ο οποίος είχε ως κεντρικό θέμα του μηνύματος, το ασκητικό και ευχαριστιακό ήθος, το όποιο πρέπει να διακατέχει τους πιστούς, αλλάζοντος τον τροπή ζωής τους και δίνοντας λύση στα σύγχρονα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους της γενιάς μας. Επίσης γίνεται αναφορά στα λογία των πατέρων, οι οποίοι προσπαθούν να διδάξουν τους πιστούς να έχουν «γνώθι αυτών» και διαρκώς ανέφεραν πως «ο γνωρίζων εαυτόν γνωρίζει τον Θεό», [108] διότι μόνο εάν γνωρίζει πλήρως ο άνθρωπος τον εαυτό του, μπορεί να βοηθήσει για να βρεθεί μια λύση σε όλα τα προβλήματα αλλά και να πραγματοποιήσει τον τελικό σκοπό του, την θέωση.

Στην συνέχεια του μνήματος, ο Πατριάρχης αναφέρεται στην περιβαλλοντική δράση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τα 5 Οικολογικά Σεμινάρια, τα οποία διεξήχθησαν από το 1994 έως και το 1998 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά και στα Διεθνή Συμπόσια Οικολογικού χαρακτήρα, τα όποια διεξάγονται από το 1995 έως και το 2004. Ο Πατριάρχης τονίζει πως μέσα από τις οικολογικές ενέργειες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσπαθεί να δώσει λύση στα προβλήματα και να παρακινήσει τους πιστούς να αλλάξουν τρόπο ζωής, βοηθώντας έτσι τους εαυτούς τους και στην συνέχεια το περιβάλλον.

Κλείνοντας τον λόγο του ο Πατριάρχης υπογραμμίζει στους πιστούς ότι «εκείνο όπερ είναι δυσκολότερο, είναι να διακρίνωμεν το μέτρον κατά το οποίο ημείς οι ίδιοι αποτελούμεν μέρος αυτού τούτου του προβλήματος» [109], διότι όταν ο άνθρωπος καταφέρει να καταλάβει σε τι φταίει, μόνο τότε θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά ώστε να διορθώσει το πρόβλημα.

3.16 Μήνυμα της Α.Θ Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου επί τη ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος ( 1 Σεπτεμβρίου 2005)

Στο Πατριαρχικό εορταστικό μήνυμα για την ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος το 2005, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ξεκινώντας την ομιλία του υπενθυμίζει στους πιστούς πως η φύση δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει τους ανθρώπου και να τους βοηθήσει να φτάσουν στον τελικό τους σκοπό. Οι άνθρωποι όμως δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την προστασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να λειτουργούν φονικά απέναντι στην φύση, με σκοπό να επιτύχουν την ικανοποίηση των αναγκών τους. Επιπροσθέτως υπογραμμίζεται στους πιστούς πως «είναι γνωστόν από την ιστορίαν, ότι εις πολλάς περιοχάς της γης εις τας οποίας ανεπτυχθεί πολιτισμός, επακολούθησεν ερημοποίησης». [110]

Στην συνέχεια του μηνύματος, ο Πατριάρχης αναφέρει στους πιστούς πως τα οικολογικά ζητήματα έχουν αυξηθεί δραματικά και έχουν θέσει σε κίνδυνο την ζωή των ανθρώπων. Για να αλλάξει αυτή η θλιβερή κατάσταση, η οποία έχει προκαλέσει αμέτρητες καταστροφές, ο Πατριάρχης προτείνει στους ανθρώπους να σταματήσουν να είναι ανέμελοι και να εθελοτυφλούν μπροστά στα προβλήματα, αλλά θα πρέπει να αναλάβουν το βάρος των ευθυνών τους, με αποτέλεσμα να καταφέρνουν να εξιλεωθούν απέναντι στον Κύριο μέσω της μετάνοιας. Εκτός από την μετάνοια για να επιτευχθεί η εξιλέωση, οι άνθρωποι θα πρέπει να προβούν σε θυσίες και σε έργα χωρίς να μένουν άπραγοι απέναντι στα προβλήματα τα οποία καθημερινά αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς.

Τέλος ο Πατριάρχης τονίζει το θέλημα του Θεού, το οποίο είναι « η διατήρησης της αειφορείας των φυσικών πόρων, ο σεβασμός προς την φυσικήν δημιουργία και η αναστροφή της καταστρεπτικής συμπεριφοράς μας προς το χάρισθεν εις ημάς υπό του Θεού καλόν λίαν φυσικόν περιβάλλον» [111] και φυσικά πρέπει να τηρείται από όλους μας χωρίς εξαιρέσεις.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

Παραπομπές:

107. Οι τρομοκρατικές ενέργειες σημειώθηκαν στις 12 Μαΐου στην Σαουδική Αραβία και στις 16 Μαΐου στο Μαρόκο. Και για τα δυο τρομοκρατικά χτυπήματα, η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη, αφού δήλωσε δημόσια πως εκείνη πραγματοποίησε τα χτυπήματα.
108. Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου, «Σέπτον Πατριαρχικόν μήνυμα επί τη ημέρα προσευχής υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος», www.imkn.gr, 1 Σεπτεμβρίου 2004, (Ημ. Ανάκτησης 22 Δεκεμβρίου 2017).
109. Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου, Ό.π.
110. Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου, «Σέπτον Πατριαρχικόν μήνυμα επί τη ημέρα προσευχής υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος», www.imkn.gr, 1 Σεπτεμβρίου 2005, (Ημ. Ανάκτησης 22 Δεκεμβρίου 2017).
111. Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου, Ό.π.