Το μεγαλύτερο φεστιβάλ ελληνικού χορού εκτός Ελλάδος

24 Φεβρουαρίου 2019

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου και του οικείου Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου κ. Γερασίμου  πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο το 43ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου, στην πόλη Οντάριο της Καλιφόρνιας. Η συμμετοχή των μικρών χορευτών ήταν μεγάλη γεγονός  που καταδεικνύει τις σχέσεις της ομογένειας με την πολιτισμική της κληρονομιά αλλά και το σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στην διατήρηση αυτής της πολιτισμικής ταυτότητας.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο φεστιβάλ ελληνικού χορού εκτός Ελλάδος. Σύμφωνα με τους διοργανωτές ο αριθμός των συμμετεχόντων άγγιξε τους  τρεις  χιλιάδες, με 112 συγκροτήματα χορευτικά και χορωδιακά από όλες σχεδόν τις κοινότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου. Τα βλέμματα όλων αυτές τις μέρες βρίσκονταν στο Οντάριο της Καλιφόρνια, καθώς το έργο για την νεολαία  που συντελείται εκεί δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο φεστιβάλ συμμετείχαν χοροδιδάσκαλοι και συγκροτήματα από την μητέρα Ελλάδα, συμβάλλοντας στην επιτυχή έκβαση του τόσο σπουδαίου θεσμού.

Όπως τόνισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αγ. Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα»: «τα έξοδα γενικά στη διεξαγωγή του φεστιβάλ τα καταβάλλουν οι κοινότητες. Εμείς η Μητρόπολη κάνουμε την διοργάνωση και υποστηρίζουμε οικονομικά όπως και όσο μπορούμε κοινότητες που δυσκολεύονται οικονομικά να συμμετάσχουν. Υποστηρίξαμε λόγου χάρη την κοινότητα της Χαβάης διότι αν και υπάρχουν χρήματα οι λαϊκοί ηγέτες εκεί δεν δίνουν πολλά για τη νεολαία οπότε βάλαμε εμείς πολλά έξοδα για να τα φέρουμε επτά παιδιά από τη Χαβάη εκ των οποίων, σημειώστε μόνο ένα έχει ελληνικό αίμα, τα υπόλοιπα είναι από τη Χαβάη παιδιά μεικτών γάμων, Ορθόδοξα βέβαια».

Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι βέβαιο ότι αγγίζουν την ψυχή της ελληνικής νεολαίας όπου και αν βρίσκεται και αποδεικνύουν το πόσο βοηθά η παράδοση στην ενότητα, διάσωση και διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικής αυτοσυνειδησίας. Για μια ακόμα φορά η Εκκλησία της Αμερικής βρέθηκε κοντά στις ανάγκες της ομογένειας, ενθαρρύνοντας δράσεις που ενώνουν τους Έλληνες.

Πηγή φωτο: Ιερά Μητρόπολις Αγίου Φραγκίσκου