Από τον απόστολο Παύλο: αποφεύγοντας τις κακοτοπιές και τις παγίδες του πονηρού

10 Μαρτίου 2019

OΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΥΡΟΦΑΓΟΥ 
(Ρωμ. 13,11-14,4)

Στους χρόνους που κυριαρχούσε η ειδωλολατρία, στις αρχές Μαρτίου, κάθε χρόνο, γίνονταν δημόσια πανηγύρια με πλούσια φαγητά, ποτά, ξέφρενους χορούς και ακόλαστες διακεδάσεις. Ως φαίνεται, αυτές οι ειδωλολατρικές γιορτές συνεχίζονταν μέχρι τον 7ον χριστιανικόν αιώνα. Και δυστυχώς, ειδωλολάτρες που βαπτίζονταν χριστιανοί συνέχιζαν να συμμετέχουν σε αυτές τις άπρεπες διασκεδάσεις. Γι αυτό η ΣΤ’ Οικουμενική Σύνοδος, που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη το έτος 681, ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, και με τον 62ον Κανόνα της απαγόρευσε στους χριστιανούς να συμμετέχουν σε αυτά τα άσεμνα πανηγύρια, που είναι ξένα προς την ζωή των χριστιανών.

Η Εκκλησία, για να προστατεύσει τους πιστούς απ’ όλα αυτά, όρισε να διαβάζεται στους ναούς σήμερα η περικοπή από την προς Ρωμαίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, που προτρέπει «να πάψουν τα φαγοπότια και τα μεθύσια και ακόλαστη ζωή» (στίχ13) και τα παρόμοια.

Ένας ακόμη λόγος, που διαβάζεται αυτή η Αποστολική περικοπή σήμερα, είναι και το ότι από αύριο αρχίζει η Νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η πλέον κατανυκτική περίοδος του έτους, για περισυλλογή, μετάνοια, προσευχή, κυριαρχία επί των παθών, πνευματικά αγωνίσματα για την απόκτηση της αρετής. Σε αυτά μας προετοιμάζει η Εκκλησία μας από σήμερα. Παρομοιάζει με Στάδιο αγωνισμάτων την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και λέγει: «Το στάδιον των αρετών ηνέωκται· οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε, αναζωσάμενοι τον καλόν της νηστείας αγώνα…ως τείχος άρρηκτον κατέχοντες την πίστιν και ως θώρακα την προσευχήν και περικεφαλαίαν την ελεημοσύνην· αντί μαχαίρας την νηστείαν, ήτις εκτέμνει από καρδίας πάσαν κακίαν» (Αίνοι Όρθρου Κυριακής Τυροφάγου 2ος).

Έρχεται, λοιπόν, σήμερα ο μέγας αγωνιστής των πνευματικών αγωνισμάτων και μας ξεσηκώνει: Ξυπνείστε μας φωνάζει: «ήρθε η ώρα να ξυπνήσετε από τον ύπνο…Η νύχτα όπου να είναι φεύγει και η μέρα κοντεύει να έλθει. Ας πετάξουμε από πάνω μας τα έργα του σκότους, κι ας φορέσουμε τα έργα του φωτός» (στίχ. 11-12).

Αυτά τα λόγια του Θεόπνευστου Παύλου είναι επίκαιρα και σήμερα. Στερημένοι πολλοί άνθρωποι από την εσωτερική χαρά και ειρήνη, που δίνει ο Χριστός στους ανθρώπους που τον πλησιάζουν, αναζητούν τη χαρά σε διασκεδάσεις και τρόπους ζωής, που δεν έχουν ηθικούς φραγμούς. Το αποτέλεσμα είναι, αντί να βρούν χαρά σε αυτά, συμβαίνει το αντίθετο· βυθίζονται σε χειρότερη πίκρα και θλίψη και κάποτε να φθάνουν στη μαύρη απελπισία.

Ο χριστιανός όμως γνωρίζει να αποφεύγει τις κακοτοπιές και τις παγίδες του πονηρού και των οργάνων του και δέχεται την καθοδήγηση του λόγου του Θεού.

Τί ωραία που είναι και η άλλη προτροπή, που ακούσαμε σήμερα από τον Άγιο Παύλο: «Ντυθείτε τον Κύριό μας Ιησοῦ Χριστό και μην αφήνετε τον αμαρτωλό εαυτό σας να σας παρασύρει στην ικανοποίηση των κακών επιθυμιών σας» (στίχ.14). Την έννοια αυτή της «ένδυσης του Χριστού» την έχει χρησιμοποιήσει ο Απόστολος Παύλος και στην περίπτωση της Βάπτισης του Χριστιανού: «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε» (Γαλ.3,27). Τί σημαίνει «ενδυθήκατε τον Χριστόν»; Σημαίνει όπως το ένδυμα περιβάλλει το σώμα και προσαρμόζεται απόλυτα σε αυτό, έτσι και με τη βάπτισή μας ενωθήκαμε, γίναμε ένα με τον Χριστό. Και ο Χριστός φωτίζει και καθοδηγεί τίς σκέψεις μας και τα αισθήματά μας και μας γεμίζει με το φώς Του και τη χάρη Του. Όταν ο πιστός βρίσκεται σε αυτή τη στενή σχέση με τον Χριστό τότε τα αμαρτωλά πάθη δεν βρίσκουν τρόπο να εισχωρήσουν στη ψυχή μας. Γι αυτό ο Απόστολος Παύλος επανέρχεται στο θέμα αυτό. Να παραμένετε ενωμένοι με τον Χριστό όπως το σώμα είναι προσαρμοσμένο στο ένδυμα, που το περιβάλλει και το προστατεύει από πολλά.

Αδελφοί μου, κάθε έτος, κάθε μήνας κάθε μέρα που περνάει μας φέρνει ποιο κοντά στην ημέρα πού θα παραδώσουμε το πνεύμα μας στο Θεό και θα ακολουθήσει η τελική σωτηρία μας, όπως μας είπε σήμερα ο Απόστολος Παύλος (βλ. στίχ. 11). Ας μη μας εξαπατά ο λογισμός: Καλά είναι όλα αυτά, αλλά ας τα αφήσουμε για αργότερα. Έχουμε καιρό για να ασχοληθούμε με την ψυχή μας αργότερα. Ο Απόστολος Παύλος θα απαντήσει: «Να, τώρα είναι ο καιρός της χάρης, τώρα είναι η ημέρα της σωτηρίας»( Β’ Κορ. 6,2). Το μέλλον του καθενός μας είναι αμφίβολον. Από τώρα να ενδιαφερθούμε για το αιώνιο μέλλον μας. Καλόν νικηφόρο αγώνα σας εύχομαι κατά την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή!