Διεθνής προβολή των Πολυελαίων των ιερών Ναών των Αγίων Πάντων και της Σαλβάτορκιρχε Μονάχου

5 Μαρτίου 2019

Ο βαυαρικός εκδοτικός οίκος Claudius κυκλοφόρησε ένα λίαν καλαίσθητο βιβλίο με τον τίτλο: Από το Κέντρο συνεχόμενος“ (Von der Mitte gehalten) και παρουσιάζει, σε πολυτελή έκδοση, πολυελαίους που στολίζουν εκκλησίες, συναγωγές, τζαμιά, όπερες και ανάκτορα σε πόλεις της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Κροατίας και της Τυνησίας. Οι φωτογραφίες είναι έργο της κ. Miriam Ferstl και τα συνοδευτικά κείμενα τα έγραψε ο κ. Gernot Candolini.

Η φωτογράφος κ. Miriam Ferstl και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης (Φωτο: Μαλαμούσης)

Η πολυταλαντούχος καλλιτέχνης (φωτογράφος, θεατρολόγος, δραματουργός, συγγραφέας), Miriam Ferstl, παρατήρησε με τον φωτογραφικὀ φακό τη λειτουργικότητα των πολυελαίων που διαχέουν το φως από το κέντρο τους σε κάθε κατεύθυνση και ασχολήθηκε με τον συμβολισμό του φωτός στο περιβάλλον και ιδιαίτερα με τη θεολογική ερμηνεία του θείου φωτός. Για το λόγο αυτό ταξίδευσε σε πόλεις και τόπους όπου υπάρχουν πολυέλαιοι σε οίκους προσευχής των τριών μεγάλων θρησκειών, χριστιανισμού, ιουδαЇσμού και μωαμεθανισμού, με σκοπό να παρουσιάσει αυτά τα έργα τέχνης και τη λειτουργικότητά τους, με βάση τη θρησκευτική παράδοση και θεολογία των θρησκειών. Φωτογράφισε τους πολυελαίους στη κεντρική τους στάση και διάσταση, από κάτω προς τα επάνω, για να καταδείξει το σύνδεσμο και τη γέφυρα φωτός μεταξύ ουρανού και γης.

Η κ. Ferstl φωτογράφησε και τους κεντρικούς πολυελαίους των ιερὠν Ναών Αγίων Πάντων και Σαλβάτορκιρχε Μονάχου και ο εκδοτικός οίκος τους συμπεριέλαβε στην έκδοσή του.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ανέπτυξε διεξοδικά στην κ. Ferstl τη λειτουργική  σημασία των πολυελαίων στον ορθόδοξο Ναό. Επίσης ερμήνευσε και τον συνδιασμό, στο Ναό των Αγίων Πάντων, του πολυελαίου με την αγιογράφηση της δημιουργίας του κόσμου κάτωθεν του Παντοκράτορος του Τρούλλου και γύρω από τον πολυέλαιο, αναφερθείς και στο αναστάσιμο τροπάριο «Νῦν πάντα πεπλήρωται φωτός, οὐρανός τέ καί γῆ καί τά καταχθόνια».

Ο γνωστός συγγραφέας Gernot Candolini συνέγραψε τα συνοδευτικά κείμενα με θεολογικο-φιλοσοφική και λογοτεχνική προσέγγιση και με αναφορά στη νοσταλγία του ανθρώπου για το ΚΕΝΤΡΟ, ως τόπο βίωσης και πραγμάτωσης της σχέσης του με τον εαυτό του, με τους συνανθρώπους του και με το Θεό, που είναι το τέλειο Κέντρο ουρανού και γης και διαχέει παντού το Φως.

Στο βιβλίο με τη φωτογραφία του πολυελαίου και της δημιουργίας του κόσμου, στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, σημειώνει ο συγγραφέας χαρακτηριστικά τα εξής.

ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

Όταν τα αποσπάσματα συναρμολογούνται σ΄ένα ολοκληρωμένο σύνολο

είναι μερικές φορές όπως ένα θαύμα. ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ είναι μαγευτικά ωραίο.

Η παρουσίαση του βιβλίου έλαβε χώρα την 1η Μαρτίου 2019 στο Μόναχο. Η κ. Ferstl χαιρέτισε εγκάρδια τον παρόντα πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και τον ευχαρίστησε με θερμά λόγια για τη συμβολή του στο έργο της.

Η γερμανική τηλεόραση και ο τύπος ανέδειξαν με επαινετικά λόγια και διεξοδικά ρεπορτάζ το καλλιτεχνικό ταλέντο της κ. Ferstl.

Η καλλιτέχνης προγραμματίζει να παρουσιάσει τα έργα της με εκθέσεις στη Γερμανία και αλλαχού, όπως λ.χ. τον Σεπτέμβριο 2019 στη Ρώμη, σε συνεργασία με την αρμόδια για το Βατικανό Γερμανική Πρεσβεία.

Φωτογραφίες πολυελαίων: Foto: Miriam Ferstl στο βιβλίο: Von der Mitte gehalten.