Το Β΄ Οικολογικό Σεμινάριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1995 «Περιβάλλον και Ηθική»

22 Μαρτίου 2019

Το δεύτερο Οικολογικό Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος στη Χάλκη από τις 12 έως και τις 18 Ιουνίου του 1995, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Ταμείου για την Φύση ( WWF), τον πρίγκιπα Φίλιππο του Εδιμβούργου. Το θέμα του οικολογικού Σεμιναρίου ήταν «Περιβάλλον και Ηθική» και συζητήθηκαν πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία ταλαιπωρούν την φύση. Επίσης ακόμη ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε ήταν οι θέσεις της Ορθόδοξης θεώρησης απέναντι στην ηθική συμπεριφορά των ανθρώπων, οι οποίοι είναι επηρεασμένοι από τον ανθρωποκεντρικό τρόπο σκέψης, με αποτέλεσμα να υπερεκμεταλεύονται την φύση για την ικανοποίηση των αναγκών τους. [132]

Στην συνέχεια έγινε αναφορά από τους συνέδρους πως η φύση κατέχει μια δική της ηθική και μέσα από τις απερίσκεπτες πράξεις τους οι άνθρωποι καταπατούν αυτή την ηθική, με αποτέλεσμα να επιφέρουν σοβαρά προβλήματα και καταστροφές. Βασιζόμενο στην παραπάνω αναφορά το σεμινάριο κατέληξε στο γεγονός ότι δεν ευθύνεται η ανάπτυξη της τεχνολογίας για την οικολογική κρίση, άλλα η αλαζονεία και ο υπερκαταναλωτισμός που διέπουν τους ανθρώπους. Έπειτα από την συζήτηση των θεμάτων, οι σύνεδροι θεώρησαν πως οι άνθρωποι χρειάζεται να υιοθετήσουν μια διαφορετική ηθική προς το περιβάλλον και να αντιμετωπίσουν κατάματα όλα τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία τους ταλαιπωρούν, ώστε να καταφέρουν να τα εξαλείψουν.

Σημαντικός για το σεμινάριο ήταν και ο λόγος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου, με τον οποίο έγινε η έναρξη του Β΄ Οικολογικού Σεμιναρίου του 1995. Αρχικά ο Πατριάρχης αναφέρετε στο σπουδαίο έργο της εκκλησιάς κατά των οικολογικών προβλημάτων, το οποίο δεν γίνεται απλά για να συμβαδίσει η εκκλησία με τα νια προβλήματα, αλλά διότι «η εκκλησία εξ ολοκλήρου και αξιωματικός εντός του κύριου έργου, το οποίον ανεπιστεύθη εις αυτήν ο Θεός εν τη ιστορία, ήτοι του ευαγγελισμού και της εν Χριστώ σωτηρίας των ανθρώπων και του κόσμου» [133] Στην συνέχεια της ομιλίας του, ο Πατριάρχης τονίζει με στενοχώρια, πως οι άνθρωποι έχουν χάσει πλήρως τον δρόμο του Θεού, διότι άμα κάποιος συνάνθρωπος τους ασχοληθεί με τα οικολογικά ζητήματα και προσπαθήσει να δώσει ένα τέλος στην καταστροφή, τον αποδοκιμάζουν και τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να εντυπωσιάσει, αντί να τον επικροτούν και να προσπαθούν να μιμηθούν το έργο του.

Φτάνοντας στο τέλος του λόγου, ο Πατριάρχης υπογραμμίζει στους συνέδρους πως δεν πρέπει να ξεχνούν «ότι το αρραγές υπόβαθρον της καθόλου οικολογίας είναι πάντοτε η Θεια Οικονομία», [134] προσπαθώντας μέσα από τα λόγια του να δείξει πως η βάση των πάντων είναι ο Κύριος και πως εάν θέλουμε να σωθούμε πρέπει να στραφούμε προς Εκείνον. Επιπροσθέτως ο Πατριάρχης τόνισε πως το οικολογικό πρόβλημα θα λυθεί όταν οι άνθρωποι σταματήσουν να ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και δείξουν ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο τους.

Εν κατακλείδα το Β΄ Οικολογικό Σεμινάριο ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι σύνεδροι, οι οποίοι ήταν εκπρόσωποι της ορθόδοξης, της αγγλικανικής και της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, συζήτησαν για τα οικολογικά ζητήματα τα οποία ταλαιπωρούν τους ανθρώπους και τον πλανήτη και κατέληξαν σε μια κοινή λύση, η όποια παρότρυνε τους ανθρώπους να αφήσουν στην άκρη τους εγωισμούς τους και να δράσουν ομαδικά για την καταπολέμηση των οικολογικών προβλημάτων, τα οποία τους ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

 

Παραπομπές:

132. Δουρμανή Γεωργία, Ό.π σελ 73.
133. Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, Ό.π, σελ 57.
134. Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, Ό.π, σελ 59.