Περιβάλλον και Δικαιοσύνη

1 Απριλίου 2019

Το τέταρτο οικολογικό σεμινάριο, πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως και τις 30 Ιουνίου του 1997 στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στην Χάλκη. Το Σεμινάριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Ταμείου για την Φύση (WWF), τον πρίγκιπα Φίλιππο. Το θέμα του Σεμιναρίου, που απασχόλησε τους συνέδρους, οι οποίοι εκπροσωπούσαν την Ορθόδοξη εκκλησία, τους ρωμαιοκαθολικούς και τους αγγλικανούς, αλλά και τον επιστημονικό τομέα, ήταν «Περιβάλλον και Δικαιοσύνη» [138]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος έδωσε το έναυσμα για την έναρξη του Οικολογικού Σεμιναρίου, μέσω της καθιερωμένης του ομιλίας προς τους συνέδρους, αναλύοντας τους τα ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν άλλα και το που θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους, με στόχο να βρεθεί μια λύση για το οικολογικό ζήτημα. Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην προσπάθεια διάσωσης του περιβάλλοντος, η οποία πρέπει να αποτελεί αρχικά ατομική ενέργεια του καθενός και στην συνέχεια να μετατρέπεται σε κοινό σκοπό για όλους τους ανθρώπους, διότι αποτελεί μια πράξη πίστης απέναντι στον Δημιουργό. Έπειτα, ο Πατριάρχης τόνισε πως παρατηρείται έλλειψη δικαιοσύνης ανάμεσα στις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και ανάμεσα στις σχέσεις του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της φύσης από τον άνθρωπο και την ατέρμονη εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου, οι όποιες πηγάζουν από την αλλαγή του τρόπου ζωής του , λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της βιομηχανίας.

Επιπροσθέτως ο Πατριάρχης τονίζει την σοβαρότητα των επιπτώσεων, οι οποίες προέρχονται από την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος λόγω του φόβου να μην χάσει την ζωή του αλλά και της ανασφάλειας που έχει αποκτήσει από την επανάσταση της φύσης, αντί να προσπαθεί να βρει έναν τρόπο ώστε να δώσει οριστικό τέλος στην καταστροφή που ο ίδιος έχει προκαλέσει, λειτούργει αντίστροφα με αποτέλεσμα, η καταστροφή να αναπτύσσεται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του επί τη έκδοση των πρακτικών του Δ΄ Οικολογικού Σεμιναρίου αναφέρει πως «Δικαιοσύνη» είναι να καταφέρουν οι άνθρωποι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την καταστροφή που έχουν προκαλέσει στην κτίση, διότι μόνο τότε θα καταφέρουν να εφαρμόσουν την αρχή της δικαιοσύνης του Αριστοτέλη «εν γαρ δικαιοσύνη, συλλήβδην πόσα αρετή» [139]

Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του για τα πορίσματα του Δ΄ Οικολογικού Σεμινάριο επιθυμεί από όλες τις Ορθόδοξες και μη εκκλησιές να συνδράμουν στον σπουδαίο αγώνα για την διάσωση της φύσης. Αρχικά τους ζητά να συνεργάζονται με τοπικές οικολογικές οργανώσεις της περιοχής τους και με ΜΚΟ. Στη συνέχεια τις παροτρύνει μέσα από τα κατηχητικά και τους λόγους των ιερέων να προσπαθήσουν να αναπτύξουν την περιβαλλοντική ηθική των πιστών τους. Επιπροσθέτως καλεί όλους τους χριστιανούς να υιοθετήσουν έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής και να προσπαθήσουν όσο περισσότερο μπορούν να προωθούν την περιβαλλοντική δικαιοσύνη που τους έχει διδάξει η εκκλησία. [140]

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του Οικολογικού Σεμιναρίου τα πορίσματα των σύνεδρων ήταν τα ακόλουθα. Αρχικά αποφάσισαν από κοινού πως η καταστροφή του περιβάλλοντος αποτελεί ασέβεια απέναντι στον Θεό, ο οποίος δημιούργησε την κτίση για τον άνθρωπο και αντί να την προστατεύουν την καταστρέφουν. Στην συνέχεια αποφάσισαν πως είναι καθήκον όλων μας να προστατεύουμε την φύση, διότι η καταστροφή της σηματοδοτεί και την καταστροφή των ανθρώπων με αποτέλεσμα όλα όσα δημιούργησε ο Κύριος να χαθούν. Τέλος τόνισε πως είναι υποχρέωση όλων μας να εξαλείψουμε την αδικία, την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με σκοπό να επανέλθουν οι φυσικές ισορροπίες ανάμεσα στην σχέση των ανθρώπων και της φύσης και επιτέλους να επέλθει ένα τέλος στην οικολογική καταστροφή.

Εν κατακλείδι το Δ΄ οικολογικό Σεμινάριο ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι σύνεδροι ασχολήθηκαν με θέματα τα οποία ταλαιπωρούσαν την φύση αλλά και τους ανθρώπους εδώ και αρκετά χρόνια και προσπάθησαν να δώσουν με την σειρά τους μια λύση. Σημαντικές ήταν και οι ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος μέσα από τους λόγους του κατάφερε να δώσει κουράγιο στους ανθρώπους για τον δύσκολο αγώνα που έχουν απέναντι στην οικολογική καταστροφή.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

 

Παραπομπές:

138. Δουρμανή Γεωργία, «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα προβλήματα του περιβάλλοντος» Μεταπτυχιακή εργασία, Α.Π.Θ, Τμήμα Θεολογίας, Θεσσαλονίκη 2009, σελ. 78.
139. Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, Ό.π, Απόσπασμα «Επί τη έκδοση των πρακτικών του Δ΄ οικολογικού Σεμιναρίου», σελ 297 .
150. Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, Μηνύματα και ομιλίαι δια το περιβάλλον, εκδ. Φανάριον, Αθήνα 2002, σελ 64.