5ο Συμπόσιο για την Ποντιακή Παράδοση

12 Απριλίου 2019

Το Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «Κύκλος» σε συνεργασία με τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα», διοργανώνουν το 5ο Συμπόσιο για την Ποντιακή Παράδοση την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 20:00, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης.

Ομιλητές θα είναι ο μουσικολόγος Γιάννης Τσανασίδης ο οποίος θα αναφερθεί στο δημοτικό τραγούδι του Πόντου,  ο μουσικός συνεργάτης του ΚΕΠΕΜ Δημήτριος Μαντζούρης θα μιλήσει για τη μουσική παράδοση τουρκόφωνων και ποντιόφωνων κοινοτήτων στο Σαντζάκι της Τοκάτης, στον δυτικό Πόντο.

Το θέμα «Μεσογειακός Πόντος. Η περίπτωση της Νικοπόλεως. Πορεία στο χωριό και στο χρόνο» θα αναλύσει ο ιστορικός και συγγραφέας Νικόλαος Πετρίδης, ενώ η λαογράφος Μυροφόρα Ευσταθιάδου θα αναπτύξει το θέμα «Η τουρκική γλώσσα στην ποντιακή παράδοση». Τέλος, ο ιστορικός και συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης θα κλείσει το 5ο Συμπόσιο με την ομιλία του «100 χρόνια μετά».

Την Ημερίδα θα συντονίσει ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και πρόεδρος της ανιστορημένης μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.