Ευχολόγιον Β΄-Σχηματολόγιον. Μία ακόμη λειτουργική έκδοση της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας

8 Απριλίου 2019

Ο ιερός κλήρος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η ακαδημαϊκή θεολογία, αλλά και κάθε χριστιανός που αγαπά την λειτουργική ζωή, αξίζει να χαίρονται για τη νέα έκδοση της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους με τίτλο: Ευχολόγιον Β΄-Σχηματολόγιον, όπου περιλαμβάνονται όλες οι ακολουθίες οι οποίες σχετίζονται με το Άγιο Βάπτισμα και την Μοναχική Κουρά, καθώς και οι ευχές του Εσπερινού της Αγίας Πεντηκοστής.

Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας εδώ και τριάντα συναπτά έτη επιμελείται και εκδίδει συστηματικά λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας. Η μεγάλη αυτή προσπάθεια αριθμεί ήδη 13 πολυτελείς εκδόσεις. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε ως έμπνευση επί Ηγουμενείας του Γέροντος Αιμιλιανού, με την συνεργασία του αειμνήστου σπουδαίου ακαδημαϊκού διδασκάλου της Λειτουργικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κυρού Ιωάννου Φουντούλη και συνεχίζεται έως σήμερα με την ευλογία του Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτου Γ. Ελισαίου. Την όλη επιμέλεια των εκδόσεων έχει ο Ιερομόναχος π. Ιερώνυμος. Την εν λόγω σειρά του Ευχολογίου επευλογεί και επαινεί με πατριαρχικό γράμμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Ο τίτλος “Σχηματολόγιον”, όπως διευκρινίζει ο π. Ιερώνυμος στο εισαγωγικό του σημείωμα, δεν είναι αυθαίρετος, αλλά ειλημμένος από αρχαίους χειρόγραφους κώδικες.Η έκδοση έχει ιδιαίτερη αξία όχι μόνο από πρακτικής και αισθητικής απόψεως, αλλά κυρίως από θεολογικής. Από όλα τα προλογικά σημειώματα, του Οικουμενικού Πατριάρχη, του σεβαστού Καθηγουμένου και του επιμελητού της εκδόσεως φαίνεται καθαρά ότι η προσπάθεια δεν αποσκοπεί μόνον στην κριτική διόρθωση και επί το ορθότερο αποκατάσταση των προς χρήση λειτουργικών κειμένων. Πηγάζει από ένα βαθύτερο θεολογικό και πνευματικό ενδιαφέρον. Προσλαμβάνει την ήδη υπάρχουσα Παράδοση της Εκκλησίας, αλλά και στοχεύει στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών κυρίως των ιερών μονών, αλλά και τωνλοιπώνλειτουργώντουιερούθυσιαστηρίου.Η επιλογή των κειμένων δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά πολύ προσεκτική και αιτιολογημένη.Ο εκδότης συνδυάζει αποτελεσματικάτηνλειτουργικήμετην ποιμαντική θεολογία λαμβάνοντας υπ’ όψιν σύγχρονους θεολογικούς προβληματισμούς και δεδομένα. Λαμπρό παράδειγμα είναι η παράθεση συγχρόνων ευχών όπως π.χ.“Εις γυναίκα όταν ακουσίως αποβάληται” και άλλες παρόμοιες. Η έκδοση είναι ιδιαίτερα εύχρηστη ως μέγεθος και άκρως καλαίσθητη.

Προς το βιβλιόφιλο κοινό έχουμε να πούμε το εξής: μέσα στην λειτουργική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας βρίσκει κανείς συμπυκνωμένα την θεολογία και το βίωμα της Εκκλησίας. Είμαστε βέβαιοι ότι όποιος εντρυφήσει στα κείμενα του “Σχηματολογίου” θα δει να του ανοίγονται νέοι δρόμοι είτε στα θεολογικά ενδιαφέροντα, είτε στην σχέση του με την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας.

Ευχόμαστε η εν λόγω έκδοση να αποτελέσει εύχρηστο εγκόλπιο στους υπεύθυνους διακονητές των ιερών μονών και των κληρικών εν γένει και ο πανάγαθος Θεός να δίνει δύναμη στους εκδότες να συνεχίσουν την τόσο σπουδαία αυτή προσπάθεια.

Η κεντρική διάθεση γίνεται από το Ιερόν Κοινόβιο Ευαγγελισμού, 63071 ΟΡΜΥΛΙΑ.