Άγιος Παΐσιος:: Είναι μεγάλο πράγμα να υπομένουμε αδικίες

8 Μαΐου 2019

Από τις συναντήσεις μας το 1987

1.Όταν έχει το παιδί εμποτιστεί από μικρό με την ευσέβεια, και να ξεστρατίσει για λίγο, πάλι θα επανέλθει στο σωστό δρόμο. Όπως το ξύλο που το βάψαμε με μπογιά, κι αν βραχεί, δεν παθαίνει τίποτε, ενώ, όταν δεν βάφτηκε, σαπίζει.

2.Είναι μεγάλο πράγμα να πάρουμε την ευχή των γονέων μας και να δείξουμε αγάπη, για να μην νιώθουμε μετά τύψεις, όταν πεθάνουν και θα έρχεται τότε ο λογισμός: «Κρίμα, γιατί δεν έδειξες την αγάπη που μπορούσες».

3.Τα παιδιά πρέπει να σέβονται τους γονείς και να μην κακολογούν, γιατί έχει εφαρμογή ο λόγος του Θεού που λέει «ο κακολογών πατέρα ή μητέρα θανάτω τελευτάτω». Έρχεται ο θάνατος πρόωρος για παραδειγματισμό και των άλλων.

4.Είναι μεγάλο πράγμα να υπομένουμε αδικίες. Αποταμιεύουμε μισθό στο ταμιευτήριο του ουρανού. [Σημείωση: Ο όσιος μου ανέφερε το παράδειγμα υπομονής μ’ εκείνο τον Πομάκο από τη Δυτ. Θράκη που έγινε χριστιανός και ήταν αγράμματος και δεν ήξερε τίποτε από την Αγία Γραφή παρά μόνο ότι ο Χριστός υποσχέθηκε σ’ αυτούς που κάνουν υπομονή μέχρι τέλους ότι θα τους αξιώσει της Βασιλείας των Ουρανών. Και του ‘κανε πόλεμο η γυναίκα του. Ούτε να φάει ούτε να προσευχηθεί, του ‘ριχνε η γυναίκα του μια κανάτα νερό και επειδή έκανε για δυο-τρία χρόνια υπομονή μέχρι τέλους, κέρδισε και την γυναίκα του και αναγνώρισε ότι αυτός ο Θεός που πιστεύει είναι αληθινός Θεός. Έγινε κι αυτή χριστιανή και τα παιδιά της μπήκαν στην Αθωνιάδα Σχολή].

5.Αν δεν θέλεις να σ’ αδικούν σ’ αυτή τη ζωή όλα τα λεφτά σου τα τρως εδώ και δεν βάζεις τίποτε στο ταμιευτήριο του Ουρανού για να’ χεις για την άλλη ζωή.

6.Για κάθε ασθένεια που υπομένουμε έχουμε να λάβουμε μισθό στον Ουρανό (μου ‘λεγε ότι χαιρόταν για την βουβωνοκήλη που είχε και την υπέφερε για 3,5 χρόνια και δεχόταν τον κόσμο γονατιστός, γιατί δεν μπορούσε όρθιος ή καθιστός).

7.Αν δεν φτάσουν οι σύζυγοι στην υψηλότερη πνευματική αγάπη, δεν μπορούν να ζουν σαν αδέλφια. Βρίσκονται στο στάδιο της παιδικής αγάπης και θέλουν χάδια.

8.Τα παιδιά που μιλούν με θράσος δέχονται ευκολότερα την δαιμονική επήρεια.

Από τις συναντήσεις μας το 1991

1.Τότε μόνο αναπαύεται κανείς, όταν παύει να δικαιώνει και να δικαιολογεί τον εαυτό του. Ούτε να ρίχνει το βάρος στους άλλους, ακόμη και στον διάβολο. Μπορούμε να βρίσκουμε ελαφρυντικά και γι’ αυτόν. Όχι να λέμε ο διάβολος μ’ έβαλε και το έκανα. Την δουλειά του κάνει, όταν μας βάζει σε αμαρτία. Σημασία έχει εμείς τι κάνουμε. Από μας εξαρτάται αν θα αμαρτήσουμε ή αντισταθούμε στην εισήγηση του πονηρού.

2.Τα σύγχρονα παιδιά δεν παίρνουν με τίποτε μπρος (παγωμένα λάδια της μηχανής και οι τροχοί τετράγωνοι).

3.Η φοβερή νευρικότης είναι της εποχής, σε λίγα χρόνια θα περάσει.

4.Τα παιδιά που βλέπουν τηλεόραση σαν να δαιμονίζονται. Πιο φυσιολογικά και ήρεμα είναι εκείνα τα παιδιά που δεν βλέπουν.

5.Απλοποιείστε τη ζωή σας. Απαλλαγείτε από τα περιττά αγαθά και τις παραπανίσιες φροντίδες και θα γίνει η ζωή σας πιο πλούσια και ευχάριστη. Οι μεγαλύτερες ανέσεις φέρνουν μεγαλύτερη δυστυχία, άγχος και δυσκολίες.

6.Να μην αγωνιούμε κι ανησυχούμε για το παιδί. Πολλά πράγματα απ’ αυτά που μας στενοχωρούν με το πέρασμα του χρόνου περνούν.

7.Ο Θεός δεν επιτρέπει να μας συμβεί κάτι κακό αν δεν πρόκειται να βγει απ’ αυτό το κακό κάτι καλύτερο. Και τις κακές μας πράξεις ο Θεός τις αξιοποιεί για το καλό. Π.χ. σπάσαμε από απροσεξία ένα μπουκάλι. Τα γυαλιά δεν ξαναφτιάχνουν το μπουκάλι. Παίρνει ο νοικοκύρης τα σπασμένα γυαλιά και τα βάζει στην κορυφή του τοίχου (μάνδρας) του σπιτιού. Πάει να μπει ο κλέφτης από τον τοίχο και του κόβονται τα χέρια από τα γυαλιά. Έτσι αξιοποιήθηκε η ζημιά που κάναμε.

8.Αρρωσταίνει κανείς βαριά είτε από απροσεξία είτε από προδιάθεση. Κάνει ο κόσμος προσευχή για να γίνει καλά ο άρρωστος. Ο Θεός, αν δει ότι γινόμενος καλά στην υγεία του θα γίνει καλύτερος άνθρωπος, ακούει τις προσευχές και τον κάνει υγιή. Αλλιώς, αν δεν πρόκειται να βελτιωθεί, τον αφήνει και πεθαίνει.

9.Οι πολύ έξυπνοι τελικά δεν πιάνουν την απάντηση στην ερώτηση που κάνουν γιατί σκέφτονται τι θα ρωτήσουν μετά και δεν ακούν προσεκτικά την απάντηση. Ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τους μη έξυπνους που προσέχουν και αποτυπώνουν τα λεγόμενα.

10.Ενας σωστός, ισορροπημένος άνθρωπος δεν πάει να γίνει αιρετικός. Ένα σωστό και υγιές δόντι δεν έχει ανάγκη. Αν κουνιέται τότε υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει.

11.Στους προτεστάντες που λένε τι τις θέλεις τις εικόνες πέστε: Γιατί έχετε φωτογραφίες των αγαπημένων σας προσώπων; Είναι κακό να ‘χουμε και μια φωτογραφία του Χριστού;

12.Καμιά χριστιανική ομολογία –ούτε οι προτεστάντες- δεν δικαιολογούν στους σύγχρονους Ευρωπαίους που γίνονται Ισλαμιστές τις αμαρτίες που κάνουν, ενώ ο Ισλαμισμός τις συγχωρεί. Όσοι από τους Ευρωπαίους χριστιανούς κάνουν βαριές αμαρτίες ας πάνε στον ισλαμισμό.

13.Είναι και μερικοί δικοί μας που πάνε να κάνουν μια νέα Ορθοδοξία (να δικαιολογήσουν τους έρωτες).

14.Η συνείδηση είναι η πρώτη Αγία Γραφή.

15.Στο εξωτερικό οι Έλληνες επειδή είναι μακριά από την πατρίδα και τους δικούς τους γαντζώνονται πιο πολύ στο Χριστό.

16.Τα εγκλήματα που έχουν κάνει οι Ουνίτες δεν θα πάνε για πολύ.

17.Οι Καθολικοί βάζουν στον αγιασμό συντηρητικό για να μη χαλάει. Στην πραγματικότητα το μυαλό τους είναι χαλασμένο.

18.Θέλει ο Πάπας να μας βάλει τους Ορθοδόξους σαν υποστηρίγματα για να κρατηθεί, ενώ το οικοδόμημα του καθολικισμού πάει πέρα-δώθε, έτοιμο να συντριβεί.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ