«Η Ανατολή Έδυσε»: Πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή;

22 Μαΐου 2019

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) παρουσιάζει την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019 και ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού «Η Ανατολή Έδυσε». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ», τον Σύλλογο Μικρασιατών Νέου Ψυχικού «Άγιος Γεώργιος» Δήμου Ψυχικού – Φιλοθέης, το ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Πεύκης.

Περίληψη: Πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή; Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.

Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Παπαηλιού
Μουσική: Γιάννης Βοργίας
Ιστορικός Σύμβουλος: Ειρήνη Σαρίογλου
Αφήγηση: Γιώργος Κέντρος

Ας σημειωθεί τέλος ότι με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του «Η Ανατολή Έδυσε»και η παρουσίαση της έκδοσης «Η Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη – Οι Ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922)» την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019 στο Πολεμικό Μουσείο.