Η Μικρή Είσοδος και ο Τρισάγιος Ύμνος

 
Παιδικά / Ζώντας στην Εκκλησία

titlos_genikos_4_mesa

titlos_titlos_mikrieisodos

2Στη συνέχεια γίνεται η Μικρή Είσοδος ή Είσοδος του Ευαγγελίου. Προπορεύεται κάποιος που κρατά αναμμένη λαμπάδα, που συμβολίζει τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, κι ο ιερέας ή ο διάκονος διασχίζει όλον τον ναό κρατώντας το Ευαγγέλιο. Μπροστά στο ιερό, στο κέντρο του ναού, λέει δυνατά: “Σοφία, ὀρθοί”. Αυτό το Ευαγγέλιο, δηλαδή, περιέχει την Αλήθεια, το Λόγο του Θεού, κι όλοι όρθιοι την υποδεχόμαστε και θέλουμε να την πληροφορηθούμε αλλά και να την αποδεχτούμε.

Η Μικρή Είσοδος συμβολίζει την επίγεια ζωή του Χριστού μας την οποία διήλθε κηρύττοντας και ευργετώντας. Ο ψάλτης ψάλλει “Δεῦτε προσκυνήσωμεν καί προσπέσωμεν Χριστῷ…” – Ας προσκυνήσουμε κι ας πέσουμε στα γόνατα μπροστά στο Χριστό μας και στη συνέχεια κάποια απολυτίκια, δηλαδή ορισμένα τροπάρια που ορίζονται από το Τυπικό της Εκκλησίας μας.

titlos_titlos_triagios_ymnos

psaltesΑκολουθεί ο Τρισάγιος Ύμνος, ο ύμνος που εξυμνεί τον Τρισάγιο Θεό, ο ύμνος των Αγγέλων. “Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος ἱσχυρός, Ἅγιος ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς”. Σε κάποιες μεγάλες γιορτές αντί για τον Τρισάγιο ύμνο ψάλλονται κάποιοι άλλοι σύντομοι ύμνοι, όπως “Ὅσοι εἰς Χριστόν ἐβαπτίσθητε, Χριστόν ἐνεδύσασθε. Ἀλληλούια” ή “Τον Σταυρόν Σου προσκυνοῦμεν, Δέσποτα, καί τήν Ἁγίαν Σου Ἀνάστασιν δοξάζομεν”.

Θεολογική βοήθεια και καθοδήγηση: (+) π. Κωνσταντίνος Παπαγιάννης
Φωτογραφίa Ιερέα: Ι.Ν. Τριών Ιεραρχών Θεσσαλονίκης

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις, αλλά και ν΄ ακούσεις, τη Μικρή Είσοδο και τον Τρισάγιο Ύμνο.

4_Mikrieisodos_Trisagios

Άκουσε τη στιγμή της Μικρής Εισόδου

Άκουσε τον Τρισάγιο Ύμνο

footer eap