Κινήματα Οικολογίας. Μία θεολογική και ποιμαντική προσέγγιση

27 Μαΐου 2019

Το φυσικό περιβάλλον είναι το τελειότερο δώρο που χάρισε ο Θεός στον άνθρωπο και ήταν πάντοτε αλληλένδετο με την ύπαρξη του. Ο άνθρωπος αρχικά με την πτώση και μετέπειτα με την αλαζονεία του για την ικανοποίηση των αναγκών του ξέχασε πλήρως ότι είναι ο ιερέας της φύσης και προσπάθησε να γίνει ο βασιλιάς της, λειτουργώντας πλήρως ανθρωποκεντρικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η φύση και οι πόροι της να στερέψουν και να εμφανιστούν τα πρώτα οικολογικά προβλήματα. Με την έξαρση αυτών έχουμε την γέννηση του φαινόμενου της οικολογικής κρίσης.

Όταν πλέον έγινε αισθητή η υπερεκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος και των πόρων του από τον άνθρωπο, δημιουργήθηκαν τα πρώτα οικολογικά κινήματα, με σκοπό τη θωράκιση και την προστασία της φύσης. Μέσω αυτών πλέον ο άνθρωπος αποκτά οικολογική παιδεία, μαθαίνει να σέβεται και να προστατεύει την φύση και ευαισθητοποιείται περιβαλλοντικά.

Στην καταπολέμηση της οικολογικής κρίσης σπουδαίο ρόλο κατέχει η ορθοδοξία μέσω της ανάπτυξης της οικολογικής ηθικής στον άνθρωπο. Η ορθοδοξία προτρέπει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν έναν πιο ασκητικό και εγκρατή τρόπο ζωής, παρόμοιο με αυτόν των αγίων και των πατέρων της εκκλησιάς, αφήνοντας πίσω την ανθρωποκεντρική τους αντιμετώπιση απέναντι στην φύση. Το έργο των εκκλησιών και των ορθοδόξων θεολόγων, σε συνεργασία με οικολογικούς φορείς είναι σπουδαίο, αφού μέσα από τις οικολογικές τους ενέργειες και τα συγγράμματα τους, προσπαθούν να προτρέψουν τους ανθρώπους να επαναφέρουν και να διατηρήσουν την κτίση ακριβώς όπως την έλαβαν από τον Θεό. Επίσης προσπαθούν να υπενθυμίσουν στους ανθρώπους πως πρέπει να προσφέρουν ανιδιοτελώς την βοήθεια και την αγάπη στους συνανθρώπους τους, οι όποιο το έχουν ανάγκη ακριβώς όπως προστάζει η θρησκεία μας, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να φτάσουν πιο κοντά στον Θεό αλλά και να σώσουν την κτίση.

Από τα πρώτα χρόνια της οικολογικής κρίσης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκδήλωσε τη θέληση του για άμεση συνεργασία με τους οικολογικούς φορείς, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη της οικολογικής κρίσης. Η 1η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε από τον Πατριάρχη Δημήτριο Α΄ ως ήμερα προστασίας και προσευχής για το περιβάλλον, δίνοντας το έναυσμα για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων στα οικολογικά ζητήματα. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την σειρά του, διοργάνωσε οικολογικά σεμινάρια και συμπόσια για την σφαιρική ανάλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση τους, ενώ παράλληλα συνέχισε την έκδοση μηνυμάτων της 1η Σεπτεμβρίου ,με σκοπό την συνεχή οικολογική ενημέρωση και εκπαίδευση των ανθρώπων, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την οικολογική καταστροφή και να δώσουν ένα οριστικό τέλος.

Με την παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται έκδηλη η προσπάθεια του ανθρώπου για την καταπολέμηση της οικολογικής κρίσης και την προστασία της φύσης μέσω των οικολογικών κινημάτων που δημιούργησε και ο ρόλος που κατέχει η ορθοδοξία στην προσπάθεια επαναφοράς των οικολογιών ισορροπιών.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ