Ο Ασπασμός και η Ομολογία της Πίστεως

 
Παιδικά / Ζώντας στην Εκκλησία

titlos_genikos_7_mesa

titlos_titlos_aspasmos

Αφού αποθέσει ο ιερέας τα Τίμια Δώρα απαγγέλλει μια σειρά από δεήσεις, στις οποίες ο ψάλτης απαντά με το “Παράσχου, Κύριε” – Δώσε μας, Κύριε, αυτό που Σου ζητάμε. Μετά λέει χαμηλόφωνα μια ευχή που λέγεται Ευχή της Προσκομιδής, βγαίνει στην Ωραία Πύλη και λέει δυνατά: “Εἰρήνη πᾶσι” – ΄Ολοι ας έχουμε ειρήνη μέσα στην καρδιά μας. Η ειρήνη του Θεού είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο που έχει αγνή ζωή και συγχωρεί τους αδελφούς του. Αυτή η ειρήνη είναι αναφαίρετη. Τίποτα δεν μπορεί να την ταράξει. Και είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να “Ἀγαπήσωμεν ἀλλήλους” κι έτσι ειρηνικοί και ενωμένοι μεταξύ μας όλοι οι Χριστιανοί να “ὁμολογήσωμεν Πατέρα, Υἱόν καί Ἅγιον Πνεῦμα, Τριάδα ὁμοούσιον καί ἀχώριστον”.

10

Την ώρα που ο ψάλτης ψάλλει αυτά τα λόγια οι ιερείς που συλλειτουργούν ανταλλάσσουν ασπασμό, κάτι που παλιότερα έκαναν όλοι οι Χριστιανοί μεταξύ τους, για να φανερώσουν την μεταξύ τους αγάπη και ομόνοια. Ακολουθεί η απαγγελία του Συμβόλου της Πίστεως, που πρέπει να γίνεται από όλους τους πιστούς.

Θεολογική βοήθεια και καθοδήγηση: (+) π. Κωνσταντίνος Παπαγιάννης
Φωτογραφίες: Ι.Ν. Τριών Ιεραρχών Θεσσαλονίκης

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις, αλλά και ν΄ ακούσεις το σημείο της Θείας Λειτουργίας που αναφέρεται στον Ασπασμό και την Ομολογία της Πίστεως.

7_aspasmos

7_omologia

Άκουσε το παραπάνω απόσπασμα από τη Θεία Λειτουργία

footer eap