Αφιέρωμα στον Γέροντα Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη

17 Ιουνίου 2019

Το μυστήριο της πνευματικής πατρότητας συνδέεται στενά με το πρόσωπο του Πνευματικού Πατρός. Στην μοναστική παράδοση ο πνευματικός πατήρ, ιδιαίτερα ο πνευματικός γεννήτωρ μίας συνοδείας αποκαλείται “ρίζα”. Για τον λόγο αυτό η συνείδηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας επεφύλαξε ιδιαίτερα τιμητική θέση στους πνευματικούς πατέρες. Η τιμή αυτή συνδέεται όχι μόνον με την ανάμνηση και αναγνώριση του έργου τους, αλλά και με την μελέτη των ζωοποιών λόγων τους και την μίμηση της χαριτωμένης εκ του Αγίου Πνεύματος βιωτής τους.

Επί τη ευκαιρία του τεσσαρακονθημέρου μνημοσύνου του Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου, η Πεμπτουσία θα παρουσιάσει ένα μικρό αφιέρωμα στο πρόσωπο του εκλιπόντος σεπτού και ηγαπημένου Γέροντος. Το αφιέρωμα θα αποτελείται από τις ομιλίες του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου και των Καθηγουμένων του Αγίου Όρους κατά την εξόδιο ακολουθία του Γέροντος στο Ιερό Κοινόβιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, καθώς και από συνέντευξη του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ και κάποιες άλλες συνεντεύξεις και κείμενα.

Ήδη έχουν δημοσιευθεί αρκετά σχετικά με τα βιογραφικά στοιχεία του Γέροντος Αιμιλιανού. Εκείνο που θα θέλαμε να καταθέσουμε εμείς ως συντακτική ομάδα της Πεμπτουσίας, είναι ότι οι ομιλίες του, καθώς και η θεματολογία σχετική με την πνευματική του παρακαταθήκη ήταν από την πρώτη στιγμή της ψηφιακής ζωής της Πεμπτουσίας στην “πρώτη γραμμή”, τόσο της εκδοτικής μας στρατηγικής όσο και των προτιμήσεων των επισκεπτών και φίλων του ηλεκτρονικού μας περιοδικού.

Ο λόγος του Γέροντος Αιμιλιανού συνδυάζει το βάθος της θεολογίας με τον πλατυσμό της ποιμαντικής μέριμνας στην βάση της νηπτικής διδασκαλίας της Εκκλησίας. Η μελέτη των λόγων του καθίσταται αποκάλυψη πνευματικού πλούτου για κάθε έναν που την προσεγγίζει. Αυτό που έχει ωστόσο ιδιαίτερη σημασία να τονισθεί είναι ότι όσα λέγει ο Γέρων, και εκδίδονται επιμελώς καταγεγραμμένα από το κοινόβιο της Ορμύλιας, είναι καταστάλαγμα του προσωπικού του πνευματικού βιώματος και της ασκητικής του πείρας και όχι καρπός συνήθους διανοητικής επεξεργασίας.

Η Πεμπτουσία, της οποίας έργο είναι η ανάδειξη της ενοποιού φιλοκαλικής παραδόσεως στον σύγχρονο κόσμο, τον χειμαζόμενο από σύγχυση και διάσπαση, βρήκε στο πρόσωπο και την διδασκαλία του Γέροντος Αιμιλιανού πηγή κρυστάλλινου και νεαρού πνευματικού ύδατος. Με πολύ χαρά, σεβασμό, και ευγνωμοσύνη προς εκείνον αλλά και τις αδελφότητες της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας και του Ι.Κ. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας, παραδίδει στους φίλους και επισκέπτες της αυτό το αφιέρωμα τιμής και μνήμης.

Ας έχουμε την ευχή του!