Καρκίνος του πνεύμονα

7 Ιουνίου 2019

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένα είδος καρκίνου που προσβάλλει την τραχεία (αναπνευστικός σωλήνας), τους βρόγχους (αεραγωγοί) ή τους αερόσακους που βρίσκονται στους πνεύμονες (πνευμονικές κυψελίδες). Διαιρείται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: α) Μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (αντιστοιχεί στο 70–80% των ασθενών) και β) Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα.

Η βασικότερη αιτία πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα είναι το κάπνισμα, το οποίο συνδέεται με το 80% των περιπτώσεων. Μπορεί ακόμη να οφείλεται σε έκθεση σε παθητικό κάπνισμα. Ωστόσο, πλήττει και πολλούς ανθρώπους που ούτε κάπνισαν ποτέ ούτε εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα.

Άλλα αίτια μπορεί να είναι: α) Ατμοσφαιρική ρύπανση εξωτερικού χώρου, β) Δυσμενείς συνθήκες σε εργασιακό περιβάλλον (σκόνη ξύλου, αναθυμιάσεις συγκόλλησης, βιομηχανικά μέταλλα κλπ), γ) Ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικού χώρου. Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα αίτια, ενώ ακόμα περισσότερα αναμένεται να προσδιοριστούν στο μέλλον.

Τέλος, μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη κάποιων μορφών καρκίνου του πνεύμονα και τα γονίδια. Αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα στην οικογένεια κάποιου, ενδέχεται και ο ίδιος να τον αναπτύξει, ωστόσο αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. (ELF, ERS, 2016).

 

ΒΙΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
European Lung Foundation – European Respiratory Society, Καρκίνος του πνεύμονα. Οκτώβριος 2016. Στο https://www.europeanlung.org/assets/files/el/publications/lung-cancer-factsheet-gre.pdf.