Καρκίνος του ήπατος

5 Ιουνίου 2019

Ο καρκίνος του ήπατος είναι ένας όγκος που εμφανίζεται αρχικά στον ιστό του ήπατος. Συναντάται σε διαφορετικούς τύπους, από τους οποίους το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο πιο συχνός, καθώς αφορά το 90% όλων των καρκίνων του ήπατος. Ξεκινάει από τα ηπατοκύτταρα, τα κύρια κύτταρα του ήπατος. Πιο σπάνιος τύπος καρκίνου του ήπατος είναι το ινοπεταλλειώδες καρκίνωμα που εμφανίζεται κυρίως σε νέους ασθενείς. Και οι δυο αυτοί τύποι καρκίνου διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Ο καρκίνος του ήπατος είναι ο έκτος συχνότερος παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, περίπου 10 στους 1,000 άντρες και 2 στις 1.000 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος κάποια στιγμή στη ζωή τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι συχνότερος στη Νότιο-Ανατολική Ασία και τη Δυτική Αφρική. Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση είναι μεταξύ 50 και 60 ετών, αλλά στην Ασία και την Αφρική είναι συνήθως μεταξύ 40 και 50 ετών.

Οι περισσότεροι ασθενείς, πριν εμφανίσουν καρκίνο του ήπατος, παθαίνουν κίρρωση του ήπατος, η οποία είναι αποτέλεσμα μιας χρόνιας ασθένειας του ήπατος. Η κίρρωση προκαλείται από αιτίες, όπως οι παρακάτω:

• Χρόνια λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας-Β* (HBV) ή της ηπατίτιδας-C* (HCV).

• Μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ.

• Κάποιες κληρονομικές ασθένειες του ήπατος.

• H μη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος και η μη-αλκοολική στεατοηπατίτιδα.

• Υπάρχουν κι άλλες, λιγότερο συχνές, καταστάσεις που επηρεάζουν το ήπαρ και αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Αυτές περιλαμβάνουν την αυτοάνοση ηπατίτιδα, τις φλεγμονές των ενδοηπατικών χοληφόρων και τη νόσο Wilson. Αυτές οι καταστάσεις δεν προκαλούνται ούτε από λοίμωξη, ούτε από το αλκοόλ. (ESMO, Anticancer Fund, 2014: 3-8).

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
European Society for Medical Oncology – Anticancer Fund., (2014). Καρκίνος του ήπατος: Ένας οδηγός για ασθενείς. Στο file:///C:/Users/User/Downloads/ESMO-ACF-Greek-Liver-Cancer-Guide-for-Patients.pdf