Καρκίνος του στομάχου

10 Ιουνίου 2019

Ο καρκίνος του στομάχου (ο οποίος ονομάζεται και «γαστρικός καρκίνος») είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου παγκοσμίως, αλλά λιγότερο συχνός στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου έχει μειωθεί σταθερά. τις τελευταίες δεκαετίες. Έχει εκτιμηθεί ότι η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται στην ευρεία χρήση της ψύξης που αύξησε την πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα χωρίς συντηρητικά και βακτηριακή μόλυνση.

Στον καρκίνο του στομάχου, τα καρκινικά κύτταρα δημιουργούνται συνήθως στην εσωτερική επένδυση των τοιχωμάτων του στομάχου και στη συνέχεια διεισδύουν βαθύτερα στα τοιχώματα του στομάχου καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται. Ο όγκος μπορεί να αναπτυχθεί για να προσβάλει περιβάλλοντα όργανα όπως το ήπαρ και το πάγκρεας.

Παράγοντες που ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο του στομάχου είναι:

• Κάποια μέλη της οικογένειας του ασθενούς να έχουν, επίσης, νοσήσει από την ασθένεια αυτή.

• Το κάπνισμα.

• Η μόλυνση από βακτήρια Helicobacter pylori (H pylori).

• Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

• Διατροφή με ελάχιστα φρούτα και λαχανικά.

Το άτομο που προσβλήθηκε από καρκίνο του στομάχου παθαίνει συχνά ναυτία και κάνει εμετούς. Έχει, επίσης, δυσκολία στην κατάποση φαγητών ή υγρών. Συχνά το φαγητό του προκαλεί καούρα. Όμως το φαγητό το τρώει σε μικρές ποσότητες, καθώς νιώθει απώλεια όρεξης, κάτι που έχει σαν συνέπεια την απλώλεια βάρους. Το αίσθημα της κόπωσης είναι, επίσης, έκδηλο. Τέλος, όταν η αρρώστεια έχει φτάσει πλέον σε προχωρημένο στάδιο, ο ασθενής κάνει συχνά εμετό, ο οποίος είναι ανακατεμένες με αίμα. (Μπάκος, 2018).

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Μπάκος, Δ., (2018). Καρκίνος του στομάχου. Endonunit – Επεμβατική γαστρεντερολογία. Στο https://www.endounit.gr/stomachcancer/.