Καρκίνος του προστάτη

25 Ιουλίου 2019

Ο προστάτης είναι ένας αδένας του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, ο οποίος παράγει και αποθηκεύει ένα συστατικό του σπέρματος και βρίσκεται στην πύελο, κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό. Ένας υγιής προστάτης είναι περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού. Αντίθετα, όταν οι ιστοί του προσβληθούν από καρκίνο, αυτή είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στους άντρες, αμέσως μετά τον καρκίνο του δέρματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος αναπτύσσεται πολύ αργά και μάλιστα οι περισσότεροι άντρες με πρώιμο στάδιο ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωσή τους με τον καρκίνο.

Επιπλέον, για πολλά χρόνια ο καρκίνος του προστάτη δεν προκαλεί συμπτώματα. Το αρνητικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι, όταν πια τα πρώτα συμπτώματα εκδηλωθούν, ο καρκίνος ενδέχεται να έχει κάνει μετάσταση πέρα από τον προστάτη. Κάποια από αυτά τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να είναι:

• Δυσκολία στην ούρηση.

• Δυσκολία στην έναρξη της ροής των ούρων ή/και στην διακοπή της ροής των ούρων.

• Συχνοουρία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

• Αδύναμη ροή των ούρων.

• Ροή των ούρων που ξεκινά και σταματά.

• Αίσθημα πόνου ή καψίματος κατά τη διάρκεια της ούρησης.

• Δυσκολία στύσης.

• Αίμα στο σπέρμα, ή στα ούρα.

• Συχνοί πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης, στους γοφούς, ή στους μηρούς.

Τα παραπάνω, λοιπόν, μπορεί να είναι συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη, αλλά τις περισσότερες φορές είναι συμπτώματα μη-καρκινικών παθήσεων. Γι’ αυτό, όταν διαγνωστούν στον άλλο τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να φροντίσει να ενημερώσει το γιατρό του το γρηγορότερο. Μια από τις αιτίες που τα προκαλούν είναι η μεγάλη ηλικία, κατά την οποία ο προστάτης μπορεί να μεγαλώσει και να μπλοκάρει τη ροή των ούρων ή να παρεμποδίσει τη σεξουαλική λειτουργία.

Αυτή η κοινή πάθηση ονομάζεται «Υπερπλασία του προστάτη» και δεν είναι καρκίνος, ωστόσο ενδέχεται να προκαλέσει πολλά συμπτώματα παρόμοια με αυτά του καρκίνου του προστάτη. Ακόμη, δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή του ατόμου, παρόλα αυτά απαιτεί θεραπεία με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. Άλλη πάθηση που μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα είναι μια μόλυνση ή φλεγμονή του προστάτη, που ονομάζεται «προστατίτιδα». (Θερμόπουλος, 2019).

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Θερμόπουλος, Μ., (2019). Καρκίνος του προστάτη: Τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει κάθε άντρας να γνωρίζει. Iatropedia, 27 Ιανουαρίου 2019. Στο https://www.iatropedia.gr/ygeia/karkinos-tou-prostati-ta-proima-simptomata-pou-prepi-kathe-antras-na-gnorizi/42369/.