«Τό Πνεῦμα μή σβέννυτε» (Α΄ Θεσ. 5,19)

30 Ιουλίου 2019

Χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτη Ι. Σκαλτσή στην Ορκωμοσία των φοιτητών 25-7-2019

 

Η σημερινή ημέρα είναι για όλους μας, αλλά πρωτίστως για σας, νέοι πτυχιούχοι του Τμήματος Θεολογίας, ημέρα χαράς, γιορτής και αναμνήσεων. Ευκαιρία αναφοράς στις εμπειρίες, τους προβληματισμούς και τις πνευματικές αναζητήσεις στις οποίες επιδο-θήκατε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας. Ως χώρος του Πνεύματος το Πανεπιστήμιο, της δημιουργικής γνώσης και άσκησης της ακαδημαικής ελευθερίας, σας έδωσε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την από δω και πέρα πορεία σας. Η με τη στήριξη των καθηγητών σας σπουδή στα κείμενα της Θεολογίας, την πνευματικότητα και τον πολιτισμό που αυτά εκφράζουν σας ενθαρρύνει, ώστε στον τρόπο της ζωής σας και στο πεδίο των διαπροσωπικών και κοινωνικών σας σχέσεων να μην αφήνετε ποτέ να σβήσει η φλόγα των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος.

«Το Πνεύμα μη σβέννυτε»[1] είναι προτροπή του Αποστόλου Παύλου προς τους Χριστιανούς της Εκκλησίας των Θεσσαλονικέων, με την έννοια να μην κάνουν επιλογές που σβήνουν τη φλόγα και το φως του Πνεύματος στην καρδιά και τη ζωή τους. Να αναδεικνύουν τα χαρίσματά τους. Σε συνδυασμό δε με την επόμενη προτροπή «προφητείας μη εξουθενείτε»[2], να μην υποβαθμίζουν το προφητικό χάρισμα που οικοδομεί την Εκκλησία και επιτρέπει σε όσους το έχουν να δίδουν σωστές κατευθύνσεις στους ανθρώπους και να τους στηρίζουν στις δύσκολες καταστάσεις της ζωής των.

Η προτροπή «Το Πνεύμα μη σβέννυτε», εδώ και ένα-δύο χρόνια, είναι αναρτημένη πάνω από την κεντρική πύλη του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής, ως μήνυμα ότι πρέπει να διακονούμε και θεραπεύουμε τη θεολογία που στηρίζεται στο θέλημα του Θεού εν Χριστώ, γίνεται «τοις πάσι τα πάντα»[3] και έχει το Πνεύμα, το άγιο Πνεύμα, άσβεστο στη διδασκαλία και τις εφαρμογές της.

Η δική σας αποστολή, αγαπητοί μου νέοι πτυχιούχοι του Τμήματος Θεολογίας, στην Εκκλησία, την Εκπαίδευση και την Κοινωνία οφείλει να εμπνέεται από όσα περί της φλόγας του Αγίου Πνεύματος αναφέρει και προτρέπει ο Απόστολος Παύλος. Να ενσαρκώνετε και να προβάλλετε το πρότυπο του πνευματικού ανθρώπου που εμφορείται από τα χαρίσματα και τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, όπως «αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότητα, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια»[4]. Στόχος του πνευματικού ανθρώπου δεν είναι μόνο η απόκτηση πολλών γνώσεων, αλλά πρωτίστως η ενοίκηση του Πνεύματος στην καρδιά[5], η υπέρβαση του φρονήματος της σαρκός[6] και η εν τω κόσμω αναστροφή «εν χάριτι Θεού»[7] και «πνεύματι Θεού»[8].

Ο λόγος σας επίσης δεν μπορεί παρά να είναι προφητικός, πνευματικός, που εμπνέει την αλήθεια και την δικαιοσύνη. Λόγος που καλλιεργεί το αίσθημα της εμπιστοσύνης, της ειρήνης και της αγάπης μεταξύ μας. Λόγος που μας κρατά σε εγρήγορση και στάση ευθύνης για την αντιμετώπιση συμπεριφορών και καταστάσεων που φιμώνουν την ελεύθερη έκφραση, ξεγυμνώνουν την ψυχή μας, απαξιώνουν το ανθρώπινο πρόσωπο, ενθαρρύνουν τα φαινόμενα της ανομίας, προσβάλλουν τον πολιτισμό μας, σβήνουν, με λίγα λόγια, την φλόγα του Πνεύματος και, όπως εύστοχα έχει γραφεί, το αφήνουν «έκθετο να γίνει βορά των ασυνειδήτων»!

Πολλοί, αγαπητοί μου, είναι εκείνοι που, με διάφορους τρόπους, θέλουν να σβήσουν τη φλόγα του Πνεύματος μέσα μας και γύρω μας. Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που αγνοούν η διαστρέφουν, φιμώνουν και επιθυμούν την ακύρωση του προφητικού λόγου της Θεολογίας στην εποχή μας. Σε πείσμα των καιρών και αυτής της νοοτροπίας, η δική σας ευθύνη είναι να σταθείτε ανάχωμα σε ο,τι εμποδίζει το Πνεύμα να πνέει όπου θέλει[9], να ξυπνά συνειδήσεις και να ενεργεί τα χαρίσματα στις καρδιές και τις συμπεριφορές των ανθρώπων.

Κλείνοντας θα ήθελα τούτη τη στιγμή του αποχωρισμού να σας προσφέρω ως ενθύμιο κάτι από την ερευνητική ιστορία και προσφορά της Σχολής μας και του Τμήματος στην κοινωνία· τη μετάφραση της Καινής Διαθήκης που εκπόνησαν οι καθηγητές της προηγούμενης γενιάς των ερμηνευτών δασκάλων μας για λογαριασμό της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας. Σε λίγο, που θα περάσετε να σας συγχαρούν οι καθηγητές σας, θα δωρίσω στην καθεμιά και στον καθένα από σας ένα αντίτυπο, προσφορά του σωματείου «Φίλοι της Αγίας Γραφής», πιστεύοντας ότι θα αποτελέσει σημαντικό βοήθημα και ασφαλή οδοδείκτη όλων των προσωπικών σας επιλογών ως θεολόγων. Πρωτίστως δε να αγρυπνείτε και να εργάζεστε για το άσβεστον του Πνεύματος στην κοινωνία και τον κόσμο, αλλά και για την διαμόρφωση στο νού και την καρδιά του καθενός ανάλογων κριτηρίων, ώστε να εξετάζει τα πάντα και να κρατά το χρήσιμο, κατά το «πάντα δε δοκιμάζετε, το καλόν κατέχετε»[10].

Θερμά συγχαρητήρια! Καλή πορεία στη ζωή σας!

 

[1] Α΄ Θεσ. 5,19.
[2] Α΄ Θεσ. 5,20.
[3] Πρβλ. Α΄ Κορ.9,3.
[4] Γαλ. 5, 22-23.
[5] Πρβλ. Ρωμ. 8,10-11.
[6] Πρβλ. Ρωμ. 8,6.
[7] Β΄ Κορ. 1,12.
[8] Ρωμ. 8,14.
[9] Πρβλ. Ἰω. 3,8.
[10] Α΄ Θεσ. 5,21.