Δώσε τώρα

22 Αυγούστου 2019

Μόλις τελείωσαν οι διακοπές. Ένα αίσθημα ευφορίας ρέει στην ψυχολογία των περισσότερων ανθρώπων. Γεύσεις χορταστικές, μάτια γελαστά, ύπνος περισσότερος, παυσίπονα λιγότερα.

– Πότε μπορώ να δώσω αίμα ή αιμοπετάλια;

– Δώσε τώρα! Μην περιμένεις να συμβεί κάτι σε όποιον αγαπάς. Βγες από τον εαυτό σου τώρα και σκέψου τον άλλο όταν είσαι γερός, δυνατός, υγιής.

Τώρα, πριν μπούμε στο πρόγραμμα της καθημερινότητας είναι η ώρα να αφιερώσουμε λίγες στιγμές στο να σκεφτούμε την αποχή από το αλκοόλ για δύο μέρες, και να πάμε στο πλησιέστερο κέντρο αιμοδοσίας για να δώσουμε αυτό που μας χαρίζει απλόχερα ο Θεός, ζωή και σε άλλους!

Πόσο ανακουφιστικό και λυτρωτικό είναι να μπαίνεις στο νοσοκομείο για να βοηθήσεις! Γεννά μέσα σου ελπίδα και πίστη. Δεν έχεις αγωνία, έχεις χαρά. Δεν έχεις πόνο, νιώθεις δύναμη. Δεν έχεις φόβο, αλλά εμπιστοσύνη. Όταν είσαι στον χώρο του νοσοκομείου η δοξολογία βγαίνει πηγαία προς τον Θεό που σε κρατά υγιή. Και η ευχαριστία γεμίζει την ψυχή και ξεχειλίζει. Κι όλα αυτά επειδή ελεύθερα θέλησες να δώσεις μια φιάλη αίμα για κάποιον άγνωστο που το χρειάζεται…

Είναι υπέροχο! Συμβαίνει τόσο απλά και τόσο αληθινά. Ένα μικρό αυτοκόλλητο κολλάει στο σημείο του χεριού απ όπου έτρεξε η ζεστή θέλησή σου να βοηθήσεις και μοιάζει με θυρίδα ασφαλείας ώστε να μην σκληρύνει η καρδιά.

Τι είναι η αιμοπεταλλιοδοσία; Πιο χρονοβόρα διαδικασία σε σύγκριση με την αιμοδοσία, αλλά μπορεί να γίνει πολύ πιο συχνά. Αντλείται μια ποσότητα αίματος, με φυγοκέντριση αφαιρούνται τα αιμοπετάλια και γίνεται επιστροφή και νέα άντληση ώστε να συμπληρωθεί μια φιάλη. Με ένα μόνο τρύπημα και εξήντα λεπτά της ώρας έχεις βοηθήσει κάποιον που πονά για ώρες και πιθανόν έχει πολλά περισσότερα χτυπήματα, τομές και ανοίγματα να τον φοβίζουν αφάνταστα.

Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν δότες επειδή υπάρχουν πολλοί περιορισμοί ασφαλείας. Αρκετοί απορρίπτονται συμπληρώνοντας το φυλλάδιο στην υποδοχή. Αν έφτασαν όμως μέχρι εκεί μην αφήσουν τον κόπο τους μισό:

– Ενημερώστε κι άλλους για την αιμοδοσία και την αιμοπεταλλιοδοσία.

– Στείλτε μηνύματα, κάρτες και βίντεο σε νέους ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν. Υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν γνωρίζουν ή έχουν ξεχαστεί μέσα στην καθημερινότητα.

– Πολλοί φορείς οργανώνουν αιμοδοσία στον χώρο τους σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Έτσι είναι εύκολο να πεις ότι γίνεται αιμοδοσία στην ενορία, την γειτονιά η τον σύλλογο και να ενημερώσεις όσους βρίσκονται «κοντά».

– Οργανώστε καμπάνιες στα κοινωνικά δίκτυα δημοσιεύοντας υλικό που σας εμπνέει.

– Γίνετε εσείς οι ίδιοι αλυσίδα στην ενημέρωση για όσους χρειάζονται αίμα κρατώντας ενεργούς τους πιθανούς δότες.

– Πήγαινε μαζί με κάποιον που ίσως φοβάται η θέλει παρέα σαν να πηγαίνατε

Πάντα υπάρχει τρόπος να βοηθήσεις αν το θέλεις. Και μετά τις διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνεις αρχή. Δώσε τώρα.