Προσβάσιμη σελίδα

4ο Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών στη Θήβα

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, ο Δημοτικός Οργανισμός Θηβών «ΔΟΘ» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Επαρχίας Θηβών ο Ευαγγελιστής Λουκάς και στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Θηβαίων «ΠΙΝΔΑΡΕΙΑ», πραγματοποίησε το 4ο Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών.

Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία απ’ όλες τις απόψεις. Πραγματοποιήθηκε στον πανέμορφο και κατάμεστο από πλήθος κόσμου, προαύλιο χώρο του Ιερού Προσκυνηματικού ναού του «Ευαγγελιστού Λουκά» Θηβών, όπου βρίσκεται και ο πάνσεπτος τάφος του ιδρυτού της Εκκλησίας των Θηβών.

Προσκεκλημένοι από τον οικείο Σύλλογο Ιεροψαλτών Επαρχίας Θηβών οι χορωδίες ομάδας Ιεροψαλτών Πατρών, υπό τη διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου κ. Σπυρίδωνος Σκιαδαρέση, η βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος «Τα πρώτα μου μελωδήματα» υπό τη διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου κ. Στυλιανού Μπένη τους οποίους ευχαριστούμε για την ευγενική τους αποδοχή και η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Επαρχίας Θηβών «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς» υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θηβών κ. Αντωνίου Τσαρουχά.

Τιμώμενα πρόσωπα ήταν ο Άρχων Πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Παύλος Φορτωμάς στον οποίο ο αντιδήμαρχος Θηβαίων κ. Παπασπύρου απένειμε τιμητική πλακέτα και ο θεολόγος και καθηγητής βυζαντινής μουσικής κ. Σπυρίδων Σκιαδαρέσης τον οποίο τίμησε ο δήμαρχος Θηβαίων κ. Αναστασίου.

Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι οι χορωδοί μαζί υπό τη διεύθυνση του κ. Φορτωμά, έψαλλαν το απολυτίκιο της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και του Ευαγγελιστού Λουκά. Τη βραδιά έκλεισε με το μεστό και εμπνευσμένο λόγο του ο προϊστάμενος του ιερού προσκυνήματος π. Σπυρίδων Βασιλάκος. Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου ήταν ο ιερολογιότατος διάκονος π. Δημήτριος Αναδιώτης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και χαιρετισμό στην εκδήλωση, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Μητροπολίτου.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
«Βυζαντινά Πάθη» του Μιχάλη Αδάμη (24/4/2024, Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης)
Λόγος και Μέλος: Κυριακή Ε΄ Νηστειών
Τη υπερμάχω στρατηγώ...: επεξεργασία μέλους Δημοσθένης Φιστουρής
Μουσικές Φυλλάδες Κυριακής E’ Νηστειών (21/04/2024)
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου