Άγιος Παΐσιος: Μάθημα ειδικής αγωγής για προβληματικούς μαθητές!

25 Σεπτεμβρίου 2019

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης (1924-1994).

Σε μιαν άλλη επίσκεψή μου στο μακαριστό Γέροντα Παΐσιο, του ζήτησα μεταξύ άλλων, τη γνώμη του για ένα θέμα που με απασχολούσε:
– Γέροντα, έχω ένα μαθητή στην τάξη που διδάσκω, που με δυσκολεύει πολύ. Ενώ είναι έξυπνο παιδί, για διάφορους λόγους, παρουσιάζει μιαν αρνητική συμπεριφορά που κουράζει και δημιουργεί αρνητικό κλίμα. Χρησιμοποίησα όσες μεθόδους ήξερα ή προσπάθησα να μάθω, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τι μπορώ να κάνω;

– Καλά, βρε ευλογημένε, απάντησε ο Γέροντας, εσύ όλα μοναχός σου θέλεις να τα κάνεις; Ό,τι δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς με τις δυνάμεις μας, μπορεί ο Θεός! Να κάνεις ένα κομποσκοίνι γι’ αυτούς που σε δυσκολεύουν και, προπαντός, να δίνεις τα ονόματα τους με πρόσφορο στην εκκλησία, να τα μνημονεύει ο παπάς.

Από τότε, όποτε χρειαστεί, εφαρμόζω στη ζωή μου αυτή τη συμβουλή του Γέροντα ή τη μεταφέρω σε άλλους με αντίστοιχα προβλήματα, και, με την ευχή του, ο Θεός δίνει λύση.

Από το βιβλίο “Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης (1924-1994), Μαρτυρίες προσκυνητών”, τόμος Β’, των εκδόσεων Αγιοτόκος Καππαδοκία.