Έργα του ζωγράφου Θεόφιλου στο Άρσος της Κύπρου

24 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ζωγράφος Θεόφιλος αποτελεί μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη στην νεοελληνική Τέχνη. Αυτοδίδακτος και πηγαίος, κατέγραψε θρησκευτικά θέματα, χαρακτήρες, τοπία και σκηνές της Ελληνικής υπαίθρου στις αρχές του 20 αιώνα, συνδυάζοντας την αθωότητα του χαρακτήρα του με το πλούσιο ταλέντο του.

Η λιτότητα των εκφραστικών του μέσων δεν τον εμπόδισε να δημιουργήσει πίνακες και εικόνες γεμάτες δύναμη και συναίσθημα, παρουσιάζοντας μιας Ελληνική εκδοχή του μοντερνισμού, που είχε ήδη αρχισει να κατακτά όλη την Ευρώπη. Με την μεσολάβηση του καταξιωμένου τεχνοκριτικού και εκδότη Στρατή Ελευθεριάδη (Tériade), το έργο του έφτασε μέχρι το Παρίσι, όπου κέρδισε την αναγνώριση, τριάντα περίπου χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ο Θεόφιλος κατέδειξε την δύναμη και την διαχρονικότητα της Ελληνικής παραδοσιακής τέχνης, καθώς και τη δυνατότητά της να εξελίσσεται. Η νέα παρουσίαση του έργου του, τη φορά αυτή στο καταξιωμένο ίδρυμα Πώλ και Νίνας Παστίδη, θα δώσει την ευκαιρία στο Κυπριακό κοινό να εκτιμήσει το έργο ενός γνήσιου και αυθεντικού καλλιτέχνη που συνεχίζει να καλεί τους φιλότεχνους – και όχι μόνον- να ανακαλύψουν νέες απαντήσεις και νέες διαστάσεις στην καλλιτεχνική του δημιουργία.

Η συλλογή θα παρουσιαστεί στο κοινό την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου (16:00), στο χωριό Άρσος, και περιλαμβάνει 35 έργα του Έλληνα λαϊκού ζωγράφου της νεοελληνικής τέχνης, με κυρίαρχο στοιχείο την εικονογράφηση της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και ιστορίας.