Γόρτυνος Ιερεμίας: «Παιδιά αγαπήστε την μόρφωση…»

11 Σεπτεμβρίου 2019

Αγαπητά μας παιδιά, Μαθητές και Μαθήτριες

Καλή σας αρχή στην νέα σχολική χρονιά. Εύχομαι εφέτος να πάτε καλύτερα από πέρυσι. Και θα είναι καλύτερη η σχολική σας χρονιά, αν σείς είστε επιμελέστεροι στα μαθήματά σας.

Παιδιά, αγαπήστε την μόρφωση ως το καλύτερο και γλυκύτερο από όλα τα άλλα. Ναί! Το γλυκύτερο από όλα στον άνθρωπο είναι το να προσεύχεται και να μιλάει γλυκά στο Θεό πρώτα και το να διαβάζει έπειτα. Με αυτά τα δυό φεύγουν και οι στενοχώριες και ηρεμεί ο άνθρωπος και γαληνεύει. Και όταν λέγω διάβασμα για σας, εννοώ όλα τα μαθήματα και όλες τις επιστήμες γενικά. Και τα αρχαία ελληνικά – την όμορφη και μεγαλοπρεπή ελληνική γλώσσα – και τα μαθηματικά και την γεωμετρία, που οξύνουν τον νούν, και την θαυμαστή φυσική, που μας δίνει τον λόγο των φυσικών φαινομένων, και όλα τα μαθήματα.

Σας εύχομαι, αγαπητοί μου φίλοι, ως ποιμενάρχης του τόπου Σας, να ερωτευθείτε τα μαθήματά σας και να γίνετε λαμπροί επιστήμονες. Το έχουμε ανάγκη αυτό, γιατί η πατρίδα μας πρώτα ήταν η μητέρα της γνώσεως και της επιστήμης. Πρώτα! Σείς όμως τα νέα παιδιά, και μάλιστα της επαρχίας μας τα παιδιά, να αποδείξετε ότι όχι μόνον κάποτε, αλλά και τώρα και σήμερα η πατρίδα μας γεννά μεγάλους επιστήμονες.

Μην παραλείπετε να προσεύχεστε απαλά και καρδιακά στον Θεό και θα νοιώθετε γλυκασμό στην καρδιά. Μην ξεχνάτε την προσευχή Σας στην Παναγία. Να Την αγαπάτε, γιατί σας αγαπάει. Εύχομαι να σας προστατεύει.

Καλή σας σχολική χρονιά, αγαπητά παιδιά! Να σας χαίρονται οι γονείς σας και οι καλοί σας διδάσκαλοι και καθηγητές σας, που είναι οι πνευματικοί σας γονείς και καθοδηγητές σας.