Μαθαίνω Γεωγραφία

Οι Εθνικοί Δρυμοί

ex label1

Στην Ελλάδα υπάρχουν εκτεταμένες περιοχές, δασώδεις κυρίως, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία για την οικολογία της χώρας μας αλλά και του πλανήτη μας γενικότερα. Οι περιοχές αυτές προστατεύονται και μέσα σ΄ αυτές απαγορεύεται κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα εκτός από την περιήγηση. Ονομάζονται δρυμοί (από τη λέξη δρυς=βελανιδιά) κι έχουν τεθεί υπό την προστασία του κράτους. Από τους πολλούς δρυμούς της Ελλάδας, 10 ονομάζονται Εθνικοί Δρυμοί.

1) Εθνικός Δρυμός Ολύμπου. Ο Όλυμπος είναι ένας από τους πολυτιμότερους βοτανικούς παράδεισους στην Ευρώπη για τη μοναδικότητα και τον πλούτο του. Υπάρχουν πολλά ενδημικά φυτά. Τα τελευταία χρόνια, οπότε έχουν απαγορευτεί η υλοτομία, το κυνήγι και η βόσκηση, τα οικολογικά συστήματα βελτιώνονται συνεχώς. Δυστυχώς η πανίδα είναι ελάχιστη. Εδώ και δεκαετίες έχουν εξαφανιστεί οι αρκούδες, τα ελάφια και οι λύγκες και πιο πρόσφατα οι λύκοι.

2) Εθνικός Δρυμός Παρνασσού. Κηρύχτηκε εθνικός δρυμός, για να προστατέψει έναν χώρο που φιλοξένησε στο υποβλητικότερο ελληνικό τοπίο το μαντείο των Δελφών. Το βουνό βρίθει από σπήλαια και καταβόθρες. ΤΟ δέντρο που κυριαρχεί είναι το κεφαλονίτικο έλατο. Στα όρια του δρυμού ζουν όρνια, αετοί και γεράκια.

3) Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα κι αυτό του δίνει ιδιαίτερη σημασία ως περιαστικό δάσος μιας πόλης 4.000.000 κατοίκων. Έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ελαφιών κι έναν μικρό αριθμό τσακαλιών. 820 είδη φυτών, είδη θηλαστικών, αμφιβίων, ερπετών και πουλιών δίνουν ιδιαίτερη ομορφιά στο βουνό της Αττικής.

4) Εθνικός Δρυμός Αίνου. Ο Αίνος, το ψηλότερο βουνό της Κεφαλονιάς, φιλοξενεί το ομώνυμο μαύρο έλατο, είδος προστατευόμενο και μοναδικό.

5) Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς. Ο δρυμός βρίσκεται στα Λευκά Όρη της Κρήτης. Ιδρύθηκε για να προστατεύσει το εξαίρετης ομορφιάς και γεωλογικής αξίας φαράγγι της Σαμαριάς και τον τελευταίο πληθυσμό των αιγάγρων (κρι κρι).

6) Εθνικός Δρυμός Οίτης. Την Οίτη, στην κεντρική Στερεά, τη στολίζουν μεγάλα ελατοδάση και πανέμορφα λιβάδια. Είναι κατοικία αρπακτικών πτηνών και η χλωρίδα της είναι εντυπωσιακή, μια και συναντάμε 1500 είδη ενδημικών φυτών.

7) Εθνικός Δρυμός Πίνδου – Βάλια Κάλντα. Είναι από τα σπουδαιότερα καταφύγια μιας πανίδας μεγάλων θηλαστικών. Ανακηρύχθηκε δρυμός, για να προστατέψει, εκτός από τις αρκούδες, τους λύκους, τις βίδρες, τις πέστροφες, τ΄ αγριόγιδα.

8) Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου. Είναι το μεγαλοπρεπέστερο ορεινό τοπίο της χώρας μας. Το φαράγγι του Βίκου, η κοιλάδα του Αώου και ο ορεινός όγκος της Γκαμήλας σχηματίζουν ένα πανέμορφο ανάγλυφο. Ο πλούτος της χλωρίδας είναι γνωστός από τα αρχαία χρόνια.

9) Εθνικός Δρυμός Πρεσπών. Η Μικρή Πρέσπα και το ελληνικό κομμάτι της Μεγάλης Πρέσπας είναι από τους πολυτιμότερους υγρότοπους της Ευρώπης. Είναι βιότοπος για πολλά είδη πουλιών, μερικά από τα οποία είναι σπάνια. Ερωδιοί, κορμοράνοι, πελεκάνοι αλλά και θηλαστικά στα γύρω βουνά συνθέτουν την πανίδα της περιοχής. Τα είδη των φυτών φτάνουν τα 1300.

10) Εθνικός Δρυμός Σουνίου. Είναι ένα τυπικό μεσογειακό τοπίο. Ο μικρός χώρος στον οποίο εκτείνεται δεν έχει σχέση με την έννοια και τις αξίες που πρέπει να πληρεί ένας εθνικός δρυμός, αλλά τα 260 είδη ορυκτών που απαντούν εδώ, την κάνουν μια από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου σε ποικιλία ορυκτών.

Για να μάθεις πού περίπου βρίσκονται οι Εθνικοί Δρυμοί της Ελλάδας, παίξε το παρακάτω παιχνίδι.