Η Γεωμορφολογία της Ελλάδας

 
Παιδικά / Μαθαίνω Γεωγραφία

Ellada_geo1

 

Γενικά, η χώρα μας χαρακτηρίζεται ορεινή. Τον κεντρικό κορμό της τον διασχίζει η οροσειρά της Πίνδου, ενώ κι άλλα βουνά απλώνονται προχωρώντας από τη Μακεδονία προς τη Θράκη. Το Βέρμιο στην περιοχή Πέλλας και Ημαθίας, ο Χολομώντας στη Χαλκιδική, το Παγγαίο στην Ανατολική Μακεδονία και η οροσειρά της Ροδόπης στη Θράκη είναι τα πιο γνωστά απ΄αυτά. Στην Πελοπόννησο υψώνεται ο Ταΰγετος, ενώ στη Κρήτη ο Ψηλορείτης και τα Λευκά Όρη κυριαρχούν. Βέβαια, το ψηλότερο και πιο διάσημο βουνό, είναι ο Όλυμπος, στην Πιερία.

Ανάμεσα στα βουνά αυτά ανοίγονται μικρές πεδινές εκτάσεις, με μεγαλύτερη της πεδιάδα της Θεσσαλίας. Εύφορη πεδιάδα είναι αυτή που προήλθε από την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες λίμνες ούτε μεγάλα ποτάμια. Η μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη είναι η Τριχωνίδα, στην Αιτωλοακαρνανία. Η Βόλβη στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται δίπλα στη λίμνη του Αγίου Βασιλείου (ή Λαγκαδά ή Κορώνεια), η οποία όμως πλέον έχει ελάχιστα νερά. Μικρές αλλά ονομαστές λίμνες είναι αυτή των Ιωαννίνων (Παμβώτιδα) και της Καστοριάς (Ορεστιάς).

Ο ποταμός Έβρος χωρίζει την ελληνική Θράκη από τη γειτονική Τουρκία. Ο ποταμός Νέστος είναι το φυσικό όριο μεταξύ Θράκης-Μακεδονίας και ο Στρυμόνας το όριο μεταξύ ανατολικής και κεντρικής Μακεδονίας και πηγάζει από τη Βουλγαρία. Από κει πηγάζει και ο Αξιός. Ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός που ρέει εξ ολοκλήρωου στην Ελλάδα είναι ο Αλιάκμονας. Στη Θεσσαλία έχουμε τον Πηνειό, στην Πελοπόννησο τον Αλφειό, ενώ από την Πίνδο κατεβαίνει ο Αχελώος.

Η ακτογραμμή της χώρας μας έχει μήκος περίπου 15.000 χιλιόμετρα. Τα πελάγη της είναι κατάσπαρτα από νησιά. Τα κυριότερα νησιωτικά συμπλέγματα είναι αυτά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, των Επτανήσων (Ιόνια νησιά) και των Σποράδων.

Σ΄ όλη την ακτογραμμή της Ελλάδας σχηματίζονται χερσόνησοι, κόλποι και ακρωτήρια. Οι πιο γνωστοί κόλποι είναι ο Θερμαϊκός και ο Στρυμωνικός στη Βόρεια Ελλάδα, ο Παγασητικός στη Θεσσαλία, ο Αμβρακικός στην Ήπειρο, ο Σαρωνικός, στα νότια της Αττικής, ο Αργολικός στα ανατολικά της Πελοποννήσου και ο Μεσσηνιακός με τον Λακωνικό στα νότια.

Στις απολήξεις των χερσονήσων της Πελοποννήσου φαίνονται τα ακρωτήρια Ακρίτας, Ταίναρο και Μαλέας, ενώ το πιο γνωστό ακρωτήριο της Ελλάδας είναι το Σούνιο, στο οποίο απολήγει η Αττική.

Παρακάτω μπορείς να ασχοληθείς με ένα διαδραστικό παιχνίδι, για να μάθεις να αναγνωρίζεις κάποια από τα γεωμορφολογικά στοιχεία της Ελλάδας. 


Pemptousia MLS logo