Η καρδιά της ερήμου στην καρδιά της Αθήνας

25 Σεπτεμβρίου 2019

ISBN 978-618-5197-58-2, 12×16,5εκ., 294 σελ.

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του πατρός Ιωάννη Χρυσαυγή

Το νέο βιβλίο του π. Ιωάννη Χρυσαυγή, “Στην καρδιά της ερήμου, Η Πνευματικότητα των Πατέρων και των Μητέρων της Ερήμου” των εκδόσεων Πορφύρα θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, στο πατάρι των εκδόσεων Αρμός (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα).

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
δρ. Νίκη Τσιρώνη, Βυζαντινολόγος, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών – Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και εταίρος βυζαντινών σπουδών, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Harvard, Washington D.C.
π. Αλέξανδρος Καριώτογλου, δρ. Θεολογίας-Θρησκειολογίας, εφημέριος Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Ραγκαβά
π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Σύμβουλος Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου για περιβαλλοντικά θέματα (Οικουμενικό Πατριαρχείο), συγγραφέας του βιβλίου

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο δρ. Νικόλαος Ασπρούλης, αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και μεταφραστής του βιβλίου.

Τον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης έγραψε ο Αρχιμ. Βασίλειος Ιβηρίτης ενώ της αγγλικής ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware.

Όπως αναφέρει για το βιβλίο ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος:
Εκτός από ευγένεια και ανθρωπιά, η πνευματικότητα της ερήμου χαρακτηρίζεται πάνω από όλα από μία αίσθηση της άμεσης παρουσίας του Θεού. Για εκείνους που ζουν στην έρημο, ο Θεός βρίσκεται πολύ κοντά. Κάθε πέτρα μέσα στην ερημιά προσεύχεται. Οι Πατέρες και οι Μητέρες της ερήμου δεν θεωρούν την προσευχή ως μία απλή πράξη, αλλά κάτι περισσότερο: είναι αυτό που τους δίνει ύπαρξη…
Ο π. Ιωάννης χαρακτηρίζει τους ερημίτες της Αιγύπτου σαν «σπίθες φωτιάς». Μακάρι, όσοι διαβάσουν το βιβλίο αυτό, να αισθανθούν κάτι από τη φλόγα αυτήν.

 

 

Ο συγγραφέας
Ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής είναι αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου και κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Υπηρετεί ως θεολογικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη σε περιβαλλοντικά θέματα. Γεννημένος στην Αυστραλία, σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στην Αθήνα και την Οξφόρδη, ενώ δίδαξε πατερική θεολογία και εκκλησιαστική ιστορία στο Σίδνεϊ και τη Βοστόνη. Υπήρξε συνιδρυτής της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέα στο Σίδνεϊ.
Είναι συγγραφέας περισσότερων από τριάντα βιβλίων και πολλών άρθρων σε αρκετές γλώσσες πάνω σε θέματα που αφορούν στην αρχαία ασκητική γραμματεία και την ορθόδοξη πνευματικότητα. Μετέφρασε τις “Ερωταποκρίσεις των Aγίων Βαρσανουφίου και Ιωάννου” σε δύο τόμους, στη σειρά των Πατέρων της Εκκλησίας που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο του Καθολικού Πανεπιστημίου της Αμερικής (2006-2007), καθώς επίσης και δύο τόμους με τίτλο Το “Πρωτείο στην Εκκλησία” (Primacy in the Church), εκδ. St Vladimir’s Seminary Press, 2016.
Μεταξύ των πρόσφατων δημοσιευμάτων του συγκαταλέγονται και τα ακόλουθα βιβλία: “Βαρθολομαίος: Αποστολή και Όραμα”, μτφ. Β. Αργυριάδης (εκδ. Athens Bookstore, Αθήνα, 2018) (σε ελληνική μετάφραση) και “Η Δημιουργία ως Μυστήριο: Σκέψεις γύρω από την Οικολογία και την Πνευματικότητα” (Creation as Sacrament: Reflections on Ecology and Spirituality), εκδ. Bloomsbury, 2019, στα Αγγλικά.